9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre: İzmir’de tarımsal üretim açısından sorunlar derinleşmeye devam etti. TÜİK verilerine göre İzmir’de tarım sektöründe istihdam edilenlerin oranı 2022 yılında yüzde 7.4 olurken, 2023 yılında yüzde 6.6’ya düştü. 2021 yılında ise bu oran yüzde 9’lara kadar yükselmişti. Tarımda istihdam edilenlerin oranının her geçen dün düşmesi ‘İzmir’de çiftçi nüfusu azalıyor’ yorumlarına neden olurken, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı da İzmir tarımı için verileri doğrular nitelikte açıklamalar yaptı. Dünya Çiftçiler Günü’nde İzmir’in tarım üretimindeki sorunları 9 Eylül’e anlatan Çakıcı, İzmir genelinde tarımsal arazilerin tehlike altında olduğunu ve çiftçinin yaşının giderek yükseldiğini söyledi.

ÇİFTÇİ YAŞI YÜKSELİYOR

Çiftçi sayısının her geçen gün azaldığını net bir şekilde söyleyebileceklerini ifade eden Çakıcı, “Çünkü çiftçi yaşı giderek yükseliyor. Gençler çiftçilik yapmıyor. Çiftçi yaşı 55-57 arasına yükseldi. Bunun en büyük nedeni de tarımsal üründen elde edilen gelirlerin düşmesinden kaynaklanıyor. Maliyetlerin yükselmesi, iklim değişikliğinden kaynaklı yaşanan problemler, ürün fiyatlarının düşük olması gibi nedenlerle çiftçinin kazancı azaldı” diye konuştu.

İZMİR’DE TARIM ARAZİLERİ TEHDİT ALTINDA’

Çakıcı, “İzmir genelinde tarım alanları tehdit altında. Çiftçi tarlasını satıyor. Özellikle şehrin yakın kısımlarında tarladan ziyade arsa değeri üzerinden arazilerin satıldığını görüyoruz. Satın alan kişiler ise kendince ‘romantik’ tarım yapan insanlar. Özellikle pandemiden sonra gelişen bu düşünce tarımsal üretim açısından değeri olmuyor. Bu araziler hobi bahçesi niteliğinde kalıyor ya da gayrimenkul gibi değerlendiriyor. İzmir’de maalesef böyle bir değişim var. Ödemiş, Tire gibi hayvancılığın da para ettiği yerlerde ise tarım devam ediyor ama çiftçi yaşı yükseliyor” diye vurguladı.

‘TARIM ARAZİSİ OLUP KULLANILMAYAN ARAZİ ORANI YÜZDE 8’LERİ BULDU’

“Bir takım emlak danışmanları tarım arazilerine bina yapımı için nasıl izin alınacağına dair fikirler veriyor” diyerek sözlerine devam eden Çakıcı, “Büyük firmaların bile arazi satışları var. Bu teşvik ediliyor. Hobi bahçeleri kooperatifleri adı altında hisse alıyor. Yasak olmasına rağmen bölüyorlar. Böylelikle üretim potansiyeli yüksek olan tarım arazileri azalıyor. İzmir’de hemen hemen tarım arazisi sınıfı olmasına rağmen tarım için kullanılmayan arazilerin oranı yüzde 8’i buluyor” diye belirtti.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ