İzmir, İstanbul ve Ankara’da düzenlenen operasyonlarla kamuya yaklaşık 100 milyon TL zarar verdiği iddia edilen bir dolandırıcılık ağı çökertildi. Operasyon kapsamında gözaltına alınanlar arasında, bir dönem kendisine "Yılın İş Adamı" ödülü verdirten ve yönetim kurulu başkanlığı yapan K.G. de bulunuyor. Soruşturma kapsamında 11 şüphelinin gözaltı işlemleri devam ediyor.

Hukuka aykırı hisse devriyle başlayan süreç

İzmir Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, K.G.’nin, borçları nedeniyle iflas etmiş bir sigorta şirketinin hisselerini hukuka aykırı bir şekilde devraldığını belirledi. K.G.’nin şirketi devralırken, firmanın eski sahibinin eşine iş garantisi verdiği öğrenildi. Araştırmalarda, K.G.’nin şirketin kötü durumdaki sermayesini yasa dışı işlemlerle kendi hesaplarına aktardığı ve bu süreçte Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan denetimden kaçınmak için küçük tutarlı havalelerle şirket sermayesini farklı hesaplara yönlendirdiği tespit edildi.

Beşiktaş'ta Ole Gunnar Solskjaer dönemi Beşiktaş'ta Ole Gunnar Solskjaer dönemi

Şirketin gelirleri kişisel harcamalara aktarıldı

Polis ekiplerinin yürüttüğü çalışmalarda, şirketin adına düzenlenen faturaların incelenmesiyle birlikte otel konaklama, hastane masrafları, lüks kıyafet alımları, beach harcamaları ve ev tadilatı giderleri gibi kişisel masrafların şirket hesaplarından karşılandığı ortaya çıktı. Ayrıca, şirket sermayesinin bir kısmının sözde hizmet alımlarıyla piyasa değerinin üç katı fazla bedellerle bazı anlaşmalı firmalara aktarıldığı öğrenildi.

Çalışanlar kayıtlı görüşmelerde dolandırıcılığı ifşa etti

Şirket çalışanlarının IP telefon sistemi üzerinden gerçekleştirdiği görüşmelerde, zimmet suçu içeren işlemlerin detayları da ortaya çıktı. Çalışanların, "O yiyor, stresini biz çekiyoruz" ifadelerini kullandıkları teknik ve fiziki takip sonucu belgelendi. K.G.’nin şirket kasasından yaklaşık 180 bin TL harcayarak, kendisine "Yılın İş Adamı" ödülü verdirttiği de tespit edildi.

15 milyon TL doğrudan zimmete geçirildi

Soruşturma kapsamında sigorta şirketi yöneticilerinin, 15 milyon TL’yi doğrudan zimmetlerine geçirdikleri, kalan tutarı ise 'yol yardımı', 'yedek parça' ve 'acente masrafı' gibi gerekçelerle fahiş fiyatlarla anlaştıkları şirketlere aktardıkları ortaya çıktı. Bu yöntemlerle şirketin sermayesinin çarçur edildiği ve kamu zararının 100 milyon TL seviyelerine ulaştığı belirlendi.

Gözaltı işlemleri sürüyor

Eş zamanlı operasyonlarda 11 şüpheli gözaltına alınırken, zanlıların sorgu işlemleri İzmir’de devam ediyor. Şüphelilerden bazıları, girecekleri ihaleler için şirketin yöneticilerinden finansal destek aldıklarını ve bu desteğin usulsüz yollarla sağlandığını itiraf etti. Mali polis ekipleri, soruşturmanın tüm detaylarını titizlikle incelemeyi sürdürüyor.

Kaynak: DHA