Bellek Müzesi'nin tarihsel adalet için bir çağrı olan sloganı "Geçmiş Bugündür" temasıyla açılan sergi, dijital alandan fiziksel alana taşıdığı koleksiyonlar ile arşiv malzemelerini bir araya getiriyor. 1960-1991 arası döneme odaklanan bu sergi, 12 Eylül darbesinden etkilenmiş öznelerin kolektif katkılarıyla şekilleniyor.
Serginin Kapsamı ve İçeriği
Sergi, Bellek Müzesi koleksiyonları ile etkileşim içinde kolektif veya bireysel olarak üretilmiş sanat eserlerini; yazar, gazeteci ve araştırmacıların çalışmalarını da bir araya getiriyor. Bellek Müzesi'nin koleksiyonlarında 235 dijital dava dosyası, binlerce sayfalık hukuki belge, 40 bin bellek nesnesi, 120 sözlü tarih kaydı, 518 fiziki belge, 65 gazete ve 150 kitap bulunuyor. Sergi, aynı zamanda çeşitli kurumlar, insan hakları örgütleri, hak savunucuları, hukukçular, tanıklar, akademisyenler ve yazarların katkılarıyla zenginleşiyor.
Destek Verenler ve Anlatıcılar
Serginin konseptini ve küratöryel çerçevesini Aylin Tekiner, Eylem Delikanlı ve Sevim Sancaktar oluşturuyor. Serginin tasarımını Karşılaşmalar’dan Sevim Sancaktar üstleniyor. Serginin yürütücülüğünü Research Institute on Turkey ile Demokrasi ve Bellek Araştırmaları Derneği yapıyor.
Paneller ve Eşzamanlı Etkinlikler
Sergi süresince düzenlenecek paneller de oldukça ilgi çekici. Bu panellerde 12 Eylül Darbesi'nin tarihsel ve toplumsal anlamı ele alınacak. Ayrıca otobiyografik anlatılar ve toplumsal suç ortaklığı gibi konular da panel kapsamında değerlendirilecek.