8 yıl önce yaşanan hain darbe girişimi sonrası Türkiye'de 15 Temmuz günü her yıl Demokrasi ve Milli Birlik Günü olarak anılıyor. Bu anlamlı gün, 15 Temmuz 2024 tarihinde de resmi tatil olacak. Bu tarihte tüm kamu kurumları ve kuruluşlar kapalı olacak.

Dünya postacıları, Ankara’da buluşuyor Dünya postacıları, Ankara’da buluşuyor

15 TEMMUZ 2016'DA NELER OLDU?

15 Temmuz 2016'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen darbe girişimi, Türk halkının ve devletin güçlü direnişiyle bertaraf edildi. Bu olay, Türkiye'nin demokrasiye bağlılığını ve milli birlik ruhunu simgeleyen önemli bir dönüm noktası oldu.

DARBE GİRİŞİMİ GECESİ

15-16 Temmuz 2016 gecesi, kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak adlandıran bir grup asker, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde askeri darbe teşebbüsünde bulundu. Ordunun yönetime el koyduğu bildirisi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin resmî internet sitesinde ve TRT'de yayımlandı. Bildiride, ülkede sıkıyönetim ve sokağa çıkma yasağı ilan edildiği açıklandı. İstanbul'daki Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü jandarma tarafından kapatıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bulunan milletvekillerine yönelik olarak F-16 savaş uçakları parlamentoyu dört kez bombaladı.

CUMHURBAŞKANLIĞI VE GENELKURMAY BAŞKANI'NA SALDIRI

Ankara'da bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na bombalama girişimi gerçekleşti, ancak başarısız oldu. Aynı gece, Muğla'nın Marmaris ilçesinde bir otelde konaklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast girişiminde bulunuldu. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal ve Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi darbeci askerler tarafından rehin alındı.

HALKIN DİRENİŞİ VE DARBENİN BASTIRILMASI

Gelişmeler üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN Türk'te FaceTime aracılığıyla yaptığı çağrıda, halkı darbeye tepki göstermek için meydanlara ve havalimanlarına çıkmaya davet etti. Çağrıya yanıt veren halk, Türkiye'nin birçok ilinde darbe karşıtı protestolar düzenledi. 16 Temmuz sabahı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin gerçekleştirdiği operasyonlar sonucunda darbe girişimi bastırıldı. Olaylar sonucunda 104'ü darbe yanlısı asker olmak üzere 300'den fazla kişi hayatını kaybetti, 1491 kişi yaralandı ve farklı rütbelerden 8036 asker gözaltına alındı.

DARBE GİRİŞİMİ SONRASI GELİŞMELER

Darbe girişimi sonrasında, Türkiye genelinde birçok yapının adı değiştirildi. Örneğin, Boğaziçi Köprüsü'nün adı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirildi. 15 Temmuz tarihi, 2017'de resmi tatil ilan edilerek Demokrasi ve Millî Birlik Günü adıyla anılmaya başlandı. Bu gün, darbe girişiminde hayatını kaybedenleri anmak amacıyla düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Editör: Utku Çelik