Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2024 yılı Ocak-Eylül dönemine ait küresel sıcaklık verilerini analiz ederek yılın “tarihin en sıcak yılı” olabileceğine dikkat çekti. WMO'nun yayımladığı “2024 İklim Durumu Güncellemesi” raporunda, bu yılki ortalama sıcaklıkların sanayi öncesi döneme göre 1,54 santigrat derece arttığı bildirildi. El Nino hava olayının da etkisiyle yükselen sıcaklık değerleri, küresel ısınmanın artan etkisini gözler önüne seriyor.

Kayıtlardaki en sıcak on yılın zirvesi

Raporda, 2015-2024 döneminin kayıtlara geçen en sıcak on yıl olacağına işaret edilerek, atmosferde biriken sera gazlarının iklim üzerindeki etkilerinin hızla arttığı belirtildi. Buzulların erimesi, deniz seviyelerinin yükselmesi ve okyanusların ısınması gibi faktörlerin gezegen üzerindeki baskıyı artırdığı vurgulandı. Ayrıca aşırı hava olaylarının ekonomik ve toplumsal zararları giderek daha fazla hissediliyor.

Aşırı hava olayları küresel sorunlara yol açıyor

2024 yılı boyunca dünyada yaşanan sıcaklık dalgaları, yoğun yağışlar, seller ve tropikal siklonlar ciddi can ve mal kayıplarına yol açtı. Raporda, bazı bölgelerde sürekli devam eden kuraklık koşullarının El Nino etkisiyle daha da kötüleştiği ifade edildi. Aynı zamanda sera gazı seviyelerinin 2023’te ulaştığı rekor seviyelere 2024’te de yakın olduğu kaydedildi.

Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak zorlaşıyor

WMO raporunda, Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı sınırlama hedeflerinin hala uzakta olduğu uyarısında bulunuldu. Özellikle 2023 yılında okyanus sıcaklıklarının kayıtlardaki en yüksek seviyelere ulaşmasının ardından, 2024’te de benzer bir eğilim gözlemlendi. Bu, gezegenin küresel ısınmayı sınırlandırma hedefinden giderek uzaklaştığını gösteriyor.

Google'a “Bengal kedileri yasal mı?” diye yazanlar tehdit altında! Google'a “Bengal kedileri yasal mı?” diye yazanlar tehdit altında!

BM Genel Sekreteri: iklim değişikliği savunmasızları etkiliyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, iklim değişikliğinin toplum sağlığı, eşitsizlikler ve sürdürülebilir kalkınma üzerinde yıkıcı etkiler yarattığını belirterek özellikle savunmasız toplumların bu krizden en çok etkilendiğini vurguladı. Guterres, iklim felaketinin barışın temellerini sarstığını ifade etti.

Her derece ısınma küresel riskleri artırıyor

WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, bu yıl yaşanan sıcaklık artışlarının Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmayı zorlaştırdığını belirterek, “Her ek derece ısınma, küresel riskleri ve iklim olaylarının etkilerini artırıyor” dedi. Saulo, bu yıl dünya genelinde görülen yoğun yağışlar, sel baskınları, ölümcül sıcaklık dalgaları ve şiddetli orman yangınlarının küresel ısınmanın habercisi olduğunu söyledi.

İklim değişikliğine karşı erken uyarı sistemlerinin önemi

WMO, sera gazı emisyonlarını azaltma ve değişen iklim koşullarını izleyebilme kapasitesini güçlendirme çağrısında bulunarak, “Herkes İçin Erken Uyarılar” girişiminin önemine işaret etti. Saulo, iklim krizine karşı hızlı ve etkili önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA