2024 Nobel Barış Ödülü, "nükleer silahlardan arındırılma" alanındaki çalışmaları nedeniyle Japon kuruluşu Nihon Hidankyo'ya verildi. Hiroşima ve Nagasaki atom bombası saldırılarından kurtulanların oluşturduğu Nihon Hidankyo, nükleer silahların tehlikeleri konusunda farkındalık yaratma çabalarıyla ödüle layık görüldü.

Van Direnişi’nin sembol ismi Muhammed Orhan hakkında takipsizlik Van Direnişi’nin sembol ismi Muhammed Orhan hakkında takipsizlik

Hibakusha”ların mücadelesi ödüllendirildi

Nobel komitesi, "hibakusha" olarak bilinen atom bombası mağdurlarının, nükleer silahların yıkıcı etkilerini dünya kamuoyuna anlatmadaki kararlılıklarını ödüllendirdi. Nihon Hidankyo, hem Japonya hükümetine nükleer silah mağdurlarına daha fazla destek olması için baskı yapıyor hem de dünya çapında nükleer silahların tamamen ortadan kaldırılması için lobi faaliyetleri yürütüyor.

Nihon Hidankyo kimdir?

Nihon Hidankyo, Hiroşima ve Nagasaki'ye atılan atom bombalarından sağ kurtulan "hibakusha"lardan oluşan bir kuruluş. Hibakusha, Japonca'da "bombadan etkilenen kişi" anlamına geliyor. Nihon Hidankyo, nükleer silahların insanlık için oluşturduğu tehlikeye dikkat çekmek ve bu silahların tamamen ortadan kaldırılmasını sağlamak için uzun yıllardır çalışmalar yürütüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ