İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Alfred Nobel Anısına 2024 Sveriges Riksbank Ekonomi Bilimleri Ödülü'nün, “kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği konusundaki çalışmaları nedeniyle” Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson'a verilmesine karar verdi. Bu yılki ödül, ekonomik gelişim ve toplumsal kurumlar arasındaki ilişkiyi aydınlatan önemli araştırmaları dolayısıyla sahiplerini buldu.

Refah Farklılıklarını Anlama

Komiteden yapılan açıklamada, "Ekonomi bilimlerinde bu yılın ödül sahipleri, uluslar arasındaki refah farklılıklarını anlamamıza yardımcı oldular. Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson bir ülkenin refahı için toplumsal kurumların önemini ortaya koydular" denildi. Açıklamada ayrıca, "Hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu ve halkı sömüren kurumların bulunduğu toplumlarda büyüme ya da daha iyiye doğru değişim gerçekleşmez. Ödül sahiplerinin araştırmaları bunun nedenini anlamamıza yardımcı oluyor" ifadeleri kullanıldı.

Jimi Hendrix'in Hiç Duyulmamış Şarkı Kayıtları Açık Artırmaya Çıkıyor Jimi Hendrix'in Hiç Duyulmamış Şarkı Kayıtları Açık Artırmaya Çıkıyor

Daron Acemoğlu'nun Katkıları

Daron Acemoğlu, özellikle ekonomik kurumların gelişimi ve bunların toplum üzerindeki etkileri konusunda yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır. Nobel ödülüne layık görülen araştırmaları, ekonomik büyümenin ve kalkınmanın temelini oluşturan sosyal ve politik yapıları incelemektedir.

Daron Acemoğlu kimdir?

Daron Acemoğlu, 3 Eylül 1967'de İstanbul'da doğan, dünya çapında tanınan bir ekonomist ve MIT (Massachusetts Institute of Technology) profesörüdür. Ekonomi alanındaki çalışmaları, özellikle toplumsal kurumlar, ekonomik büyüme ve refah arasındaki ilişkiler üzerine odaklanmaktadır. 1990'ların ortalarından itibaren geliştirdiği teorilerle, ekonominin dinamiklerini ve ülkeler arasındaki refah farklılıklarını açıklamada önemli katkılarda bulunmuştur. Acemoğlu, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nü de kazanarak, yaptığı araştırmalarla uluslararası düzeyde tanınmış bir akademisyen olarak kariyerini sürdürmektedir.

Kaynak: haber merkezi