Milyonlarca emekli ve memur, gözünü 2025 Ocak ayında yapılacak maaş zammına çevirdi. TÜİK tarafından açıklanan Temmuz-Eylül enflasyon farkı ve Orta Vadeli Program (OVP)'deki enflasyon hedefleri, 2025 Ocak maaş zammı için olası senaryoları ortaya koyuyor.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİNİ NELER BEKLİYOR?

SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaş zammı, 2024 yılının ikinci yarısındaki enflasyon oranına göre belirlenecek. Temmuz-Eylül enflasyon farkı yüzde 8,92 olarak gerçekleşti. OVP'de 2024 yılı sonu enflasyon hedefi yüzde 41,5. Eğer bu hedef gerçekleşirse, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri Ocak 2025'te yüzde 13,45 oranında zam alabilir.

MEMURLAR İÇİN ENFLASYON FARKI HESABI

Memur maaşlarına Temmuz ayında yüzde 19,31 zam yapılmıştı. Bunun 10 puanı toplu sözleşme zammıydı. Enflasyon, toplu sözleşme zammını aşarsa aradaki fark bir sonraki dönemde maaşa yansıtılıyor. Temmuz-Eylül döneminde yüzde 8,92'lik enflasyon, toplu sözleşme zammının altında kaldığı için memurlar için 3 aylık dönemde enflasyon farkı oluşmadı.

Türkiye'nin konuştuğu Semih Çelik hakkında şok edici detaylar Türkiye'nin konuştuğu Semih Çelik hakkında şok edici detaylar

OVP'YE GÖRE MEMUR MAAŞ ZAMMI

Ancak, yıllık enflasyon OVP'deki tahmine uygun gerçekleşirse, Ocak ayında memurlar için yüzde 3,14'lük bir enflasyon farkı doğacak. Buna ek olarak, yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı da yapılacak. Bu durumda, memur maaş zammı Ocak ayında yüzde 9,32'yi bulacak. Emekli memur aylıkları da memur maaşlarına paralel olarak aynı oranda artırılacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ