Zehirsiz Sofralar Platformu’nun düzenlediği 2'nci Agroekoloji Çalıştayı, 4-5 Nisan tarihlerinde yoğun katılımla gerçekleşti.
Üreticiler, tüketiciler, akademisyenler ve aktivistleri bir araya getiren çalıştayda doğa dostu, adil ve dayanışma temelli bir gıda sisteminin imkanları konuşuldu.
Yurtdışı ve yurtiçinden katılımcıların ilgi gösterdiği etkinliğin açılış konuşmasını Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı İpek Topuzluoğlu yaptı.
"Ekolojik kriz, toplum olarak hepimizi derinden etkiliyor"
Doğa dostu gıda sistemi için mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı Topuzluoğlu konuşmasında şunları kaydetti:
"Bu etkinlik, tamamen gönüllülük esasıyla, büyük bir dayanışma ve ortak emeğin ürünü olarak gerçekleşiyor. Bu süreçte emeğini, bilgisini ve dayanışmasını esirgemeyen bu salonda bulunan ve aramızda olamasa da varlığını hissettiren herkese yürekten teşekkür ediyorum. Yol üzerinde hatalarımız olmuştur bu ünümüzdeki 3 günde de kusurlarımız olabilir. Bu noktada her birinizin hoşgörü ve anlayışı için şimdiden çok teşekkür ederiz. Ülke olarak zor zamanlardan geçiyoruz. Gıda enflasyonu, hayat pahalılığı, tarım sektöründeki yapısal sorunlar ve ekolojik kriz, toplum olarak hepimizi derinden etkiliyor. Çiftçiler üretim maliyetleri altında ezilirken, tüketiciler sağlıklı gıdaya erişmekte giderek daha fazla zorlanıyor. Kuraklık, orman yangınları ve su krizleri, tarımın geleceğini tehdit ederken, büyük gıda şirketleri ve uluslararası tarım tekelleri yerel üreticiyi daha da zor duruma düşürüyor."
"Agroekoloji, adil bir gıda sistemi inşa etmenin yoludur"
"Böylesi bir ortamda agroekoloji, sadece teknik bir tarım yaklaşımı değil; aynı zamanda bir direniş, bir alternatif ve adil bir gıda sistemi inşa etmenin yolu olarak karşımıza çıkıyor. Bugün burada sadece akademik tartışmalar yapmak için değil, aynı zamanda gıda egemenliğimizi savunmak, üretici ve tüketiciler olarak hakkımız olanı geri almak için de bulunuyoruz. Önümüzde iki dolu gün boyunca, Türkiye’den ve yurt dışından uzmanlarla, çiftçilerle, sivil toplum temsilcileriyle ve araştırmacılarla agroekolojiyi konuşacağız. Başarılı saha uygulamalarından ilham alacak, iklim krizi, gıda egemenliği ve agroekolojik dayanışma gibi hayati meseleleri ele alacağız. Çalıştayımızın üçüncü gününde ise, sahaya inerek doğa dostu üretim yapılan bir çiftliği ziyaret edeceğiz. Forum şeklinde gerçekleşecek oturumlarda soru cevaplar ile kısıtlı süreleri en verimli şekilde değerlendirmeye gayret edeceğiz."