Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın ikinci dönemi, hem ülkesi hem de dünya için adeta bir sınama olmaya devam ediyor. İlk döneminde de her hamlesiyle gündeme gelen Trump'ın ikinci döneminde daha intikamvari politikalarla ülkesindeki muhaliflerinden ve dünyadaki rakiplerine kök söktürmesi en sonunda ABD sokaklarına yansıdı. Washington Monument parkında toplanan binlerce kişi, ellerinde ABD bayrağının yanı sıra pankart ve dövizler taşıyarak Trump yönetiminin politikalarına tepki gösterdi. ABD'nin dört bir yanında insanlar, sol eğilimli örgütler ve onu destekleyen yüz binler Trump'ın otoriterliği ve zenginlere koruyan politikalarına karşı sokağa çıktı. The Guardian'da yer alan habere göre eylemleri organize eden yetkililer; Washington DC, Florida ve başka yerlerde 500 binden fazla kişinin gösteri yaptığını tahmin ediyor. Sokaklara dökülen protestoculardan bazıları, Trump'ın ikinci döneminde Washington DC'de düzenlenen ilk kitlesel gösterinin "korkan insanlara ilham olmasını" umut ediyor. Bir sivil toplum kuruluşu olan New Hampshire Forward'ın 100 üyesiyle birlikte New Hampshire'dan gelen 63 yaşındaki Diane Kolifrath, “Amaç insanların ayaklanmasını sağlamak” dedi. The Guardian'a konuşan Kolifrath şöyle konuştu: Pek çok insan Trump'ı protesto etmekten korkuyor çünkü Trump ayağa kalkanlara karşı agresif ve şiddetli tepkiler verdi. Bu protestonun amacı, protestoya katılmayan diğer Amerikalıların da bizim ayağa kalktığımızı görmelerini sağlamak. Umuyoruz ki bizim gücümüzü gördüklerinde bu onlara da ayağa kalkma cesareti verecektir"
Move On binden fazla protesto gösterisi düzenledi
Düzinelerce işçi, çevreci ve diğer gruplarla birlikte düzenledikleri “Hands Off” olarak adlandırılan protestoların arkasındaki örgütlerden biri olan MoveOn, eyalet başkentleri de dahil olmak üzere ABD genelinde 1.000'den fazla protesto gösterisi düzenlendiğini söyledi. ndivisible'ın icra direktörü Leah Greenberg, “Trump'a beklentisel itaat gösteren ve diz çökmeye istekli olduklarını gösteren tüm kişi ve kurumlara, aslında ayağa kalkmaya ve bunu durdurmaya istekli kitlesel bir halk hareketi olduğuna dair bir sinyal göndermek istiyoruz” dedi. “Eğer siyasi liderlerimiz ayağa kalkarsa, onların arkasında olacağız. Ayağa kalkmalarını ve demokrasinin normlarını korumalarını ve dışarıda bunu yapmaya istekli insanların olduğunu görmelerini istiyoruz. Bunun amacı bir mesaj oluşturmaktır.”
Kongre üyeleri kalabalıklara seslendi
En büyük etkinlik, göstericilerin sayısının on binleri bulduğu DC'deki National Mall'daydı. Aralarında Maryland'den Demokrat Jamie Raskin, Florida'dan Maxwell Frost ve Minnesota'dan Ilhan Omar'ın da bulunduğu Kongre üyeleri kalabalığa seslendi. Partisinin Temsilciler Meclisi yargı komitesindeki en üst düzey ismi olan Maryland'li Demokrat temsilci Raskin, “Demokrasinin sonunun geldiğine inanıyorlar ve rejim değişikliğinin ancak ödeme sistemimizi ele geçirebilirlerse gerçekleşebileceğine inanıyorlar” dedi. İnsan hakları savunucusu Kelley Robinson, National Mall'daki mitingde yönetimin LBGTQ+ topluluğuna yönelik muamelesini eleştirdi. Gördüğümüz saldırılar sadece siyasi değil. Bunlar kişiseldir,” dedi Robinson. “Kitaplarımızı yasaklamaya çalışıyorlar, HIV önleme fonlarını kesiyorlar, doktorlarımızı, öğretmenlerimizi, ailelerimizi ve hayatlarımızı kriminalize ediyorlar. Robinson, “Biz bu Amerika'yı istemiyoruz,” dedi ve ekledi: “Haysiyet, güvenlik ve özgürlüğün bazılarımıza değil, hepimize ait olduğu, hak ettiğimiz Amerika'yı istiyoruz.”
ABD'nin hemen her eyaletine yayılan gösterilerde ortak bir mesaj dikkati çekiyordu: Demokrasiden elinizi çekin!
New York'taki gösteriler
New York şehrinde başta Bryant Park olmak üzere değişik noktalarda binlerce gösterici yer yer yağan şiddetli yağmura rağmen meydanları doldurarak Trump yönetimini protesto etti.
Ayrıca, Trump'ın Hükümet Verimlilik Departmanının (DOGE) başına getirdiği milyarder iş insanı Elon Musk'ın politikalarına tepki gösterildi.
New York'taki gösteriye katılanların sayısının 10 bine yakın olduğu öne sürüldü.
ABD medyası, ülke genelinde 150'den fazla grup tarafından organize edilen 1200'den fazla değişik noktada gösteri yapıldığını yazdı ve bu gösterilere katılım için yapılan 600 bine yakın başvuruya işaret ederek söz konusu protestoların Trump'ın ikinci başkanlık döneminde şu ana kadar yapılan en büyük gösteriler olduğuna dikkati çekti.