Haber/ Serkan TALAN
Osmaniye’nin ender güzelliklerinden, 3 farklı yalıçapkını türünü aynı anda barındıran ender yerlerden birisi olan ve bugüne kadar 250 kuş türüne ev sahipliği yapan Kırmıtlı Kuş Cenneti için doğaseverler harekete geçti. Yıllar önce DOĞAKA’dan alınan destek ile bölgede yapılan çalışmalar yarım kalırken, Kuş Cenneti de kaderine terk edildi. Bölge korunmadığı için ender kuşlar çalınarak kafeslere konulup satılıyor. Ayrıca bölgedeki ağaçların kesildiği ve bölgenin fuhuş merkezi haline geldiği iddia ediliyor.
Merkezi Mersin’de olan bir yazılım firması, “Osmaniye'ye Git” projesi kapsamında Kırmıtlı Kuş Cenneti’ne sahip çıkıyor. Firma hemen harekete geçerek bölge ile ilgili imza kampanyası başlattı. change.org üzerinden yapılan imza kampanyasına şu ana kadar 15 Bin civarında imza toplandı. Ayrıca kendisi de Osmaniyeli olan Yapımcı Arif Keskiner, kampanyaya destek açıklaması yaptı.
Osmaniye'ye Git Projesi’ni yürüten Figen Ant “Osmaniye’ye Git projesi kapsamında Osmaniye’de ne yenir, nereye gidilir gibi konuları araştırırken de Kırmıtlı Kuş Cenneti ile tanıştık ”diyor.
Himaye problemi vardı
Amaçlarının Kırmıtlı Kuş Cenneti’nin, 'Sulak Alan ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahası' ilan edilmesi olduğunu aktaran Ant projeye nasıl başladıklarını şu sözlerle anlatıyor:
“Osmaniye Git Projesi’nde bir paylaşımın ardından Kırmıtlı Kuş Cenneti hakkında çok fazla şikâyet gelmeye başladı. Çöp sorunu dendi, kuşlar avlanıyor dendi, kimsesiz dendi ve bunlarla ilgili haberler de var. Konuyu araştırdık, gittik ve gördük ki gerçekten burada bir sıkıntı var. Zamanında çok yatırım yapılmış ama devamı gelmemiş, şimdi kimsesiz ve pek çok tehlike ile karşı karşıya. Yetkililere ulaştık ve burada bir himaye problemi olduğunu görünce de bir kamuoyu oluşturmak gerektiğine karar verdik. Ve change.org üzerinden kampanya başlattık”
Kampanya ile şu ana kadar 15 bin civarında imzaya ulaştıklarını kaydeden Ant, bölgenin koruma altına alınmasını ve yaşatılmasını hedeflediklerini dile getiriyor. Kırmıtlı, İzmir Yalıçapkını, Alaca Yalıçapkını ve Yalıçapkını olmak üzere 3 farklı yalıçapkınının bir arada görüldüğü ender yerlerden birisi olduğunu hatırlatan Figen Ant, burada yaklaşık 250 farklı kuş türünün tespit edildiğini ve yakın zamanda tekrar bir sayım yapılacağını kaydetti.
Şu an konunun Milli Parklar ve Doğa Koruma Genel Müdürlüğü’nde değerlendirilme aşamasında olduğunu, pandemi süreci nedeniyle biraz yavaş ilerlediğini belirten Ant “Güzel sonuçlar çıkacağına inanıyoruz. Kendisi de Osmaniyeli olan Yapımcı Arif Keskiner’in desteği çok kıymetliydi. Çok da güzel dönüşler aldık. Kendisi Kırmıtlı’da geçmişten bu yana çeşitli mücadeleler vermiş ve hepsini kazanmış. Zamanında Arif Bey’lerin yürüttüğü mücadelenin de sorumluluğunu hissediyoruz ve bu anlamda kalıcı bir çözüm hedefliyoruz.
change.org ‘da kampanyayı başlattıktan hemen sonra Ülke Koordinatörü Uygar Özesmi ve Doğa ve Çevre Kampanyaları Danışmanı Yaz Güvendi’nin kendisine ulaştığını konu hakkında fikir ve destek verdiklerini dile getiren Ant, kampanya başarıya ulaşana kadar da çalışmalarına devam edeceklerini doğayı korumanın herkesin görevi olduğunu sözlerine ekledi.
Suç duyurusunda bulunuldu
Kırmıtlı Kuş Cenneti’nin korunması için çalışmalara çok önceden başlayan ve konuyla ilgili sayısız mücadele veren Doğa Sever ve Çevre Aktivisti Sedat Ergan bölgede 2011 yılında DOĞAKA hibesiyle İl Özel İdaresi tarafından yapılan çalışmaların akamete uğradığını söylüyor. Ergan “Burada yapılan çalışmalar korunamadı. Burası esrarcıların, fuhuşçuların, ağaç kesenlerin, kuş çalanların merkezi oldu. Kuşlara tuzak kurarak kafeslere koyup götürüyorlar. Bu yüzden buranın korunması ve sahip çıkılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Çevre aktivisti Ergan, 2017’den bu yana 3 vali 2 özel idare müdürünün değiştiğini o yıldan bu yana tüm kurumlara dilekçeler verdiklerini sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını ifade ediyor.
En son imza kampanyası ile çalışma başlatılmasının önemli olduğunu aktaran Ergan “Öyle ya da böyle burası kurtulacak. Ancak benim ömrüm görmeye yeter mi bilmiyorum. Ben sonuna kadar Kırmıtlı’ya sahip çıkmaya devam edeceğim” dedi.
'Adı gibi cennet bir yer'
Bölgenin önemi ile ilgili açıklamalarda bulunan Osmaniye Dağcılık ve İhtisas Kulübü (ODAK) Başkanı Avukat Muhammed Doğan şunları söyledi:
“Kırmıtlı Kuş Cenneti, Ceyhan nehri çevresinde onlarca kuş türünün yaşadığı gerçekten cennet gibi bir yerdir. Bu bölgede hem burada yaşayan kuşları gözlemlemek hem doğa sporları yapmak mümkündür. Trafik olmadığı için bisiklet için de oldukça uygundur. Ceyhan nehri üzerinde kano ile gezinmek muhteşemdir. Yine kampçılık için bölgedeki en güzel yerlerden biridir.”
Bir çok aktivite yapılabilecek bu doğal güzelliğin bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı atıl halde kalmasının kendilerini çok üzdüğünü aktaran Doğan “Umarız ki en kısa zamanda bu bölge idareciler tarafından hatırlanır, gerekli iyileştirme çalışmaları yapılır ve tanıtım faaliyetleri kapsamına alınır” diye konuştu.