ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi (CBP), Türkiye'den iltica etmek için sınırı geçmeye çalışan vatandaşların sayısının 55 bin 808'e ulaştığını açıkladı. Bu süreçte, Türkiye'den kaçak yollarla sınırı geçenlerin sayısı artarken, gözaltına alınarak ABD'deki tutukevlerine yerleştirilen Türkiye vatandaşlarının sayısı 15 bin 151 oldu.
GÖZALTINA ALMA VE TUTUKLAMA SÜRECİ
VOA Türkçe'den Can Kamiloğlu’nun haberine göre, Ocak 2021 ile Ağustos 2024 arasında 55 bin 808 Türkiye vatandaşı, Meksika ve Kanada sınırından yasadışı yollarla giriş yaparken yakalandı. Sınırı geçtikten sonra gözaltına alınan Türkiye vatandaşları, ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) tarafından tutukevlerine yerleştirildi. Bu süreçte, tutuklu Türkiye vatandaşları “kamp” olarak adlandırılan ancak içeride “cezaevi” olarak tanımlanan tesislerde tutuluyor.
İLTİCA TALEPLERİ VE SINIRDIŞI EDİLME
Sığınmacı olarak ABD'ye girmeye çalışan Türkiye vatandaşları, gözaltına alındıktan sonra mahkemeye çıkartılarak iltica talebinde bulunuyor. Eğer mahkeme, sığınma talebini kabul ederse ve bir ABD vatandaşı, sığınmacıya sponsor olursa, bu kişiler genellikle bir hafta ile 3-4 ay içerisinde tutukevinden serbest bırakılabiliyor. Ancak bazı sığınmacılar, mahkeme tarafından iltica talepleri reddedildikten sonra Türkiye’ye sınırdışı ediliyor.
KAÇIŞ EĞİLİMİNDE DEĞİŞİM YOK
Eski ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi üst düzey yöneticisi Victor M. Manjarrez Jr, Türkiye vatandaşlarının ABD’ye kaçış eğiliminde önemli bir değişim olmadığını belirtti. Yeni alınan tedbir ve kararlar sonrasında Meksika sınırından girenlerin sayısında azalma gözlemlense de, Türkiye'den gelen sığınmacıların sayısının genel olarak sabit kaldığı ifade ediliyor.
GELECEKTE NE OLACAK?
Türkiye'deki siyasi ve ekonomik koşullar, vatandaşların yurt dışına kaçışını etkileyen önemli faktörler arasında yer alıyor. Bu bağlamda, ABD'ye iltica eden Türkiye vatandaşlarının sayısındaki artış, ülkedeki mevcut durumun ne kadar kritik olduğunu gösteriyor.