Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kayıt süresini yoğun talepler nedeniyle uzattığını duyurdu. Akaryakıt sektörü için önemli bir adım olan bu uygulama, kayıt dışı ekonomiyi azaltmayı ve sektörde adil rekabeti teşvik etmeyi amaçlıyor. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, son başvuru tarihi 31 Ocak 2025 olarak belirlendi.

UTTS nedir ve nasıl çalışır?

UTTS, akaryakıt istasyonlarında pompalara entegre edilen cihazlar aracılığıyla araç plaka bilgilerini otomatik olarak tanıyan bir sistemdir. Bu sistem sayesinde manuel giriş hatalarının önüne geçilerek, usulsüz işlemler engellenir. Böylece, akaryakıt harcamalarının doğru bir şekilde kaydedilmesi sağlanır.

Sistem, araç plakalarını tanıyarak fişlerin başka plakalar adına düzenlenmesini önler. Bu sayede, hem vergi kayıpları azaltılır hem de sektörün daha şeffaf bir yapıya kavuşması hedeflenir.

Ankara merkezli 12 ilde dolandırıcılık operasyonu: 47 gözaltı Ankara merkezli 12 ilde dolandırıcılık operasyonu: 47 gözaltı

Hangi araçlar UTTS kapsamına giriyor?

Yeni düzenleme ile 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren trafiğe çıkacak sıfır araçlarda Taşıt Tanıma Birimi (TTB) bulundurulması zorunlu hale getirildi. Ancak bireysel araçlar için bu zorunluluk bulunmuyor. Mevcut araç sahipleri, sistemden faydalanmak isterse, 31 Aralık 2024 tarihine kadar eski fiyatlarla TTB siparişi verebilir.

Donanım fiyatlarındaki artışa dikkat

UTTS’ye kayıt yaptırmayanlar için 2025 yılı itibarıyla donanım fiyatlarında artış bekleniyor. Bu nedenle, 31 Aralık 2024 tarihine kadar kayıt olan araç sahipleri, fiyat avantajından yararlanabilecek. 1 Ocak 2025 itibarıyla ise yeni yıl fiyatları uygulanacak.

UTTS'nin faydaları ve hedefleri

UTTS ile yılda en az 15 milyar TL’lik kayıt dışılığın önlenmesi hedefleniyor. Sisteme kayıtlı istasyon sayısı 4 bini aşmış durumda ve 1,1 milyon taşıt TTB siparişi verdi. 2025 yılına kadar bu rakamın 2 milyon taşıtı geçmesi bekleniyor.

Ayrıca, ülke genelinde 1500 TTB montaj istasyonunda 4 bin teknisyen çalışırken, 450 teknik servis ve 2 bin personel akaryakıt istasyonlarında gerekli donanımları hazırlıyor.

Yeni araç sahiplerini ilgilendiren zorunluluklar

1 Temmuz 2025’ten itibaren trafiğe çıkacak sıfır araçlarda TTB cihazlarının üretici ya da ithalatçı tarafından takılması zorunlu hale getirildi. Bu cihazlar sayesinde kullanıcılar farklı akaryakıt şirketlerinden hizmet alabilecek ve standartlaşma sağlanacak.

TTB ile mevcut cihazların yer değiştirmesi sayesinde hem bireysel araç sahipleri hem de sektör genelinde daha etkin bir yapı kurulması hedefleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ