AFAD Başkanı Okay Memiş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen “Asrın Afetinin 1. Yılında Afet İletişimi Sempozyumu”na katılarak Maraş merkezli depremlerle ilgili kurumunun performansını savundu.

"Asrın Felaketi Yaşandı"

Memiş'in verdiği bilgilere göre, sadece ilk deprem bile Hiroşima'ya atılan atom bombasından 2 bin kat daha fazla yıkıcı enerji açığa çıkardı. Fay hatlarının 300 kilometreden fazla kırılması sonucu, 400 kilometre uzaktaki binaların yerle bir olduğu belirtiliyor. Toplamda 11 il, 124 ilçe ve 6 bin 929 köy ve mahallede hasara yol açan deprem, 14 milyon kişiyi etkiledi. Bölgedeki ağır kış koşulları ve dondurucu soğuklarla birlikte, asrın felaketi yaşandı. Bu felaket sonucunda 53 bin 537 kişi hayatını kaybederken, 107 binden fazla kişi yaralandı.

Hangi Dersler Çıkarıldı?

AFAD Başkanı Memiş, devletin uluslararası destekle beraber toplam 35 bin arama-kurtarma ekibini ilk andan itibaren deprem bölgesine yönlendirdiğini ifade etti. Ancak, gecikme olmadığına rağmen yetişme sorunu yaşandığını belirtti ve yıkımın oldukça fazla olduğunu vurguladı. Memiş, bu deneyimden hangi derslerin çıkarıldığını da paylaştı. Afetle mücadelede risk azaltmanın önemine değinerek, Arama-Kurtarma'da 100 Bin Projesi'nin başlatıldığını aktardı. Bu proje kapsamında, kamu kurumlarındaki personelin, jandarma, polis ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki askerlerin arama-kurtarma eğitimi alacağını ve en az 100 bin kişinin bir yıl içinde eğitileceğini belirtti. Böylelikle dünya genelinde nüfusa orantılandığında en fazla arama-kurtarma ekibine sahip olunacağını sözlerine ekledi.

Memiş, devletin üç ay içinde bölgeye 1 milyon çadır sevk ettiğini, yaklaşık 2,5 milyon insanın çadırlarda barındırıldığını ve bölgeye 20 milyon gıda kolisinin gönderildiğini dile getirdi. Ayrıca, 4 milyon öğün sıcak yemeğin depremzedelere ulaştırıldığını ve 3,5 milyondan fazla vatandaşın tahliye edildiğini aktardı.

Kaynak: haber merkezi