Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Risk Araştırma Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara Denizi'nde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremin etkilerini değerlendirdi. Tatar, depremin ardından oluşan artçı sarsıntıların devam edebileceğini belirtti. Konuyla ilgili olarak, "Bu deprem olağandışı bir aktivite mi?" sorusuna yanıt verirken Tatar, "Bu tamamen bağımsız bir deprem" ifadelerini kullandı.
Deprem Riski ve Gerekli Önlemler
Orhan Tatar, Marmara Denizi çevresinde aktif fay hatlarının bulunduğunu ve bu fayların 5 ve üzeri büyüklükte depremlere neden olabileceğini vurguladı. 5,1 büyüklüğündeki depremin ardından meydana gelen artçı sarsıntıların varlığına işaret eden Tatar, bu sarsıntıların devam edebileceği uyarısında bulundu.
Riskli Yapılar ve Dönüşüm Süreci
Tatar, riskli yapıların dönüşmesi gerektiğini belirterek, "Bölgede birçok riskli yapının olduğunu ve bu yapıların acilen dönüşmesi gerektiğini" vurguladı. Dönüşümün, daha büyük felaketler yaşanmadan önce hızla gerçekleşmesinin önemine dikkat çekti.
Bağımsız Bir Deprem Olayı
Tatar, "Bu deprem olağandışı bir aktivite mi?" sorusuna karşılık olarak, "6 Şubat'taki depremden sonra bu konuda çok ciddi bir şekilde duyarlılık arttı. Buradaki deprem, tamamen bunlardan bağımsız bir deprem. Bu tür depremleri biz ülkemizin farklı yerlerinde de hissedebiliriz. Buradaki tamamen bağımsız bir deprem" açıklamasında bulundu.