Utku ÇELİK- Agora Antik Kenti, her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin akınına uğrayan, oldukça popüler ve ilgi çekici bir tarihi mekandır. Peki, Agora Antik Kenti nerede ve nasıl gidilir? Agora ne amaçla yapılmıştır? Agora Antik Kenti kaça kadar açık?

Agora Antik Kenti nerede ve nasıl gidilir? Agora ne amaçla yapılmıştır? Agora Antik Kenti kaça kadar açık?

AGORA ANTİK KENTİ HAKKINDA BİLGİ

Agora, Grekçe kökenli bir kelime olup, antik dönemlerde kent meydanı, çarşı ve pazar yeri, toplanma alanı gibi anlamlara gelirdi. Agora, Agoralılar tarafından ticaret, dini ve siyasi işlevleriyle ünlü bir yer olarak kullanılırdı. Bununla birlikte, Agora Antik Kenti'nde sanat da büyük bir gelişme kaydetmiştir ve birçok sanatsal çalışmaya ev sahipliği yapmıştır.

Antik dönem kentlerinde genellikle en az bir Agora bulunurdu. Büyük kentlerde ise genellikle iki Agora mevcuttu. Bir Agora'da devlet işleriyle ilgilenilir ve çevresinde kamu binaları bulunurdu. Diğer Agora ise ticaret faaliyetlerinin gerçekleştirildiği bir yerdi.

AGORA ANTİK KENTİ TARİHİ

AGORA ANTİK KENTİ TARİHİ

İzmir'de yer alan Agora Antik Kenti, M.Ö. 4. yüzyılda Smyrna adlı antik kentin Pagos'un kuzey tarafına taşındığı bir yerdir. Bu antik kent çevresinde çeşitli kamu binalarını da barındırır. Agora Antik Kenti, devlet işlerinin yürütüldüğü bir mekândır.

Agora Antik Kenti, Hellenistik dönemde kurulmuş olan bir antik kenttir. Bu bölgede günümüze ulaşan birçok tarihi eser ise M.S. 178'deki depremden sonra İmparator Marcus Aurelius tarafından yeniden inşa ettirilmiştir.

Smyrna Agorası, dikdörtgen bir plana sahiptir ve ortasında geniş bir avlu bulunur. Etrafında sütunlu galeriler yer almaktadır. Arkeolojik kazılar sonucunda, kuzey ve güneydeki stoalar gün yüzüne çıkarılmıştır. Bu stoalar, bodrum katında yer almaktadır. Kuzey stoa ise bazilika tarzında inşa edilmiştir.

AGORA ANTİK KENTİ NEREDE?

AGORA ANTİK KENTİ NEREDE?

Ülkemizde, İzmir ilinde bulunan Agora Antik Kenti, kolaylıkla metro ile ulaşılabilen bir konumdadır. En uygun ulaşım seçeneği, Çankaya Metro istasyonuna gelip oradan 5-10 dakikalık yürüyüşle Agora Antik Kenti'ne varmaktır.

AGORA ANTİK KENTİ GEZİLECEK YERLER

AGORA ANTİK KENTİ GEZİLECEK YERLER

Bazilika yapıları orta kısımdan geniş ve yüksektir. Yan kısımları ise dar ve alçak olan birbiri ile paralel dizilmiş uzun koridorlardır. Roma döneminde yapılmış olan bazilika modelleri Hristiyanların kiliseleri için birer yapı örneği olmuştur. Roma döneminde inşa edilen bazilikalarda hukuk işleri yürütülmekteydi. Bu sebeple bu bazilikalara dönemin adliye sarayı demek doğru olur. Bazilikalar ticarete katkı sağlayan tüccar ve bankerler için de birer faaliyet alanıydı.

 Agora Antik Kentinde bulunan bazilika dikdörtgen olarak inşa edilmiştir. Bu bazilika bilinen ve günümüze kadar gelmiş olan en büyük bazilika olma özelliğini de taşımaktadır. Agora Antik kentinin gezilecek önemli yerlerinden bir tanesidir.

Batı Stoa üç sıra sütun ile ayrılmış neflerden meydana gelmiştir. Bu yapıda bazilika gibi bodrum kat üzerinde yükselmiştir. Batı stoanın avlu kısmındaki sütunlar 1940 yılında ayağa kaldırılmıştır ve günümüz şeklini almıştır. Mimari hatası olduğu bulunan bu stoaların günümüzde restorasyon işlemleri yapılmaktadır.

Faustina Kapısı ve Antik Cadde de gezilmesi gereken yerler arasındadır. Burada Roma dönemine ait duvarlarda yazı ve resimler de bulunmaktadır. Bu yazı ve resimler graffiti olarak isimlendirilmektedir.

AGORA ANTİK KENTİ GİRİŞ ÜCRETİ NE KADAR?

AGORA ANTİK KENTİ GİRİŞ ÜCRETİ NE KADAR?

Agora Antik Kentinin giriş ücretleri kişi başı 15 TL olarak belirlenmiştir.

AGORA ANTİK KENTİ ZİYARET SAATLERİ

AGORA ANTİK KENTİ ZİYARET SAATLERİ

Agora Antik Kenti haftanın her günü 08:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyaretçi kabul etmektedir. Fakat kış aylarında burası 1-2 saat daha erken kapanabilmektedir.

AGORA ANTİK KENTİNDE MÜZE KARTI GEÇİYOR MU?

AGORA ANTİK KENTİNDE MÜZE KARTI GEÇİYOR MU?

Agora Antik Kentinde müze kart geçerlidir. Burayı bir yıl içerisinde müze kart ile iki kere ücretsiz gezmeniz mümkündür.

Editör: Utku Çelik