İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerine üçüncü kez kayyum atanan eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, 2019 yılında 'gazi ve şehit yakınlarının işten çıkarıldığı' iddialarıyla yargılanmıştı. Bu süreçte, beş kişi tarafından yapılan suç duyurusuyla, Türk ve belediyedeki bazı yetkililer hakkında 'görevi kötüye kullanma' suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.
Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, 2022 yılında Ahmet Türk ve dönemin belediye yöneticileri Mustafa Yıldız ile Hacı Üzmez hakkında iddianame düzenledi. Davada sanıklara, görevlerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle ceza talep edildi.
Mahkeme: "Gazi Ve Şehit Yakını Kriterleri Karşılanmamış"
Mardin 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, mahkeme beraat kararı verdi. Yargılama sürecinde işten çıkarıldığı iddia edilen kişilerin, işe girişlerinin 'gazi ve şehit yakını' olarak yapılmadığı ve bu statüye uygun olmadıkları ortaya çıktı. Ayrıca, belediyelerin gazi ve şehit yakınlarını çalıştırma zorunluluğunun bulunmadığı da vurgulandı.
Yapılan incelemelerde, gazi ve şehit yakınlarının istihdamına ilişkin düzenlemenin 2013 yılında, 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu’na eklenen maddeyle yapıldığı ve bu maddenin yürütülmesi için yetkili makamın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olduğu belirtildi.
"Kesin Ve İnandırıcı Delil Bulunamadı"
Mahkemenin 26 Eylül 2024’te açıkladığı gerekçeli kararda, davaya konu olan işten çıkarmaların farklı tarihlerde gerçekleştiği, şehit ya da gazi yakını oldukları için işten çıkarıldıklarına dair 'her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delilin bulunmadığı' ifade edildi.
Mahkeme ayrıca, belediyede çalışan diğer gazi ve şehit yakınlarına yönelik bir ayrımcılık yapıldığının tespit edilemediğini ve işten çıkarılan kişilerin, işe dönüş için herhangi bir hukuki girişimde bulunmadıklarını da kararına ekledi.
Karar Kesinleşti
Mahkemenin beraat kararına, belirlenen süre içinde herhangi bir itiraz yapılmadı. Müştekiler, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi’ne başvuruda bulunmadıkları için karar kesinleşti.