Sağlık emek ve meslek örgütleri, 1 Kasım 2024’te yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ni hedef alarak 2-6 Aralık tarihleri arasında iş bırakacaklarını duyurdu. Bu yönetmeliğin aile hekimlerini zor durumda bıraktığını savunan sağlık çalışanları, "koruyucu sağlık hizmetlerini baltalıyor" görüşünü dile getiriyor.

Performansa Dayalı Ücretlendirme Tepkisi

Yeni yönetmelik, aile hekimlerinin gelirini doğrudan performansa bağlayan düzenlemeler içeriyor. Sağlık çalışanlarının itiraz ettiği bu düzenlemelere göre:

Dünyanın en nadir balinası ilk kez inceleniyor Dünyanın en nadir balinası ilk kez inceleniyor
  • Hasta sayısına bağlı kesintiler yapılacak, 6 ay boyunca hekime gitmeyen hastalar için aile hekimlerinin maaşı düşürülecek.
  • Ek ödeme kriterleri, yazılan ilaç veya hasta sayısı gibi detaylara göre belirlenecek.
  • Performansa bağlı maaş sisteminin, hekimlerin gelirini belirsiz ve yoksulluk sınırının altında bırakacağı öngörülüyor.

Koruyucu Sağlık Hizmetleri Zayıflıyor

Sağlık örgütleri, yönetmelikle gelen bazı düzenlemelerin aile hekimliğinin temel işlevini zayıflattığını vurguluyor. Özellikle şu uygulamalar eleştirilerin hedefinde:

  • Sağlık raporlarının ücretli hale gelmesi, sağlık hizmetine erişimi zorlaştıracak.
  • Geleneksel tıp uygulamalarının aile sağlığı merkezlerinde yapılması, sistemin işleyişini olumsuz etkileyecek.

Aile hekimleri, bu değişikliklerin sağlıkta şiddeti artıracağı endişesini de dile getiriyor.

Talepler ve Önceki Eylemler

Aile hekimleri ve sağlık örgütleri, koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelikli hale getirilmesini, performans odaklı sistem yerine sabit ve adil bir ücret politikası uygulanmasını talep ediyor. Bu doğrultuda daha önce 5-7 Kasım tarihlerinde de üç günlük iş bırakma eylemi yapılmıştı.

2-6 Aralık arasındaki bu yeni eylem, aile hekimlerinin seslerini duyurmak için attığı kararlı bir adım olarak dikkat çekiyor.

Kaynak: haber merkezi