AKP Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifi hakkında TBMM'de bulunan beş siyasi partiyi bilgilendirdi. Yenişehirlioğlu, hazırlanan bilgi notunu parti grup başkanvekillerine iletti ve teklifin yarın Meclis Başkanlığı'na sunulması bekleniyor.
Yenişehirlioğlu, yazılı açıklamasında raporun önce Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci'ye, ardından AKP Grup Başkanı Abdullah Güler'e ve son olarak da bu hafta yapılan MYK toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulduğunu belirtti.
Getirilmek İstenen Düzenlemeler
Yenişehirlioğlu'nun sunduğu bilgi notuna göre düzenlemeler şu şekilde:
- Yakala, Kısırlaştır, Tut, Sahiplendir Modeline Geçiş: Mevcut "yakala, kısırlaştır, sal" metodundan vazgeçilerek, "yakala, kısırlaştır, tut, sahiplendir" modeline geçilecek.
- Bakım ve Toplama: Öncelikle saldırgan, çeteleşmiş, bulaşıcı veya tedavi edilemeyecek hastalığı olan sahipsiz hayvanlar toplanarak bakımevlerine götürülecek.
- Bakım Kapasitesi: Bakımevi olmayan veya kapasitesi yetersiz olan yerlerde bakımevleri tesis edilecek.
- Ötanazi: Saldırgan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı olan hayvanlara ötanazi uygulanacak.
- Sahiplendirme Kampanyaları: Sahiplendirilen hayvanlar kısırlaştırılarak, aşıları yapılarak ve çiplenerek teslim edilecek.
Tüm bu uygulamalar sonucunda "popülasyon artışı durdurulamaması, kuduz ve bulaşıcı hastalıkların artma riski, çeteleşme davranışlarının görülmeye devam edilmesi" durumunda ilgili belediyeler sahipsiz hayvanlara "ötanazi" yapabilecek.
Belediyelere Hapis Cezası
Kanun teklifiyle ilgili metinde yer alan diğer düzenlemeler:
- Para Cezası: Hayvanlarını terk edenlere para cezası verilecek.
- Sorumluluk ve Hapis Cezası: Belediyelerin sorumluluğundaki hayvanları başka bir il/belediye sınırına veya ormana terk etmesine hapis cezası uygulanacak.
- Yasadışı Üretim: Yasadışı hayvan üretimine hapis cezası verilecek.
- Mali Destek: Bakanlık, bakımevi kurulumu, rehabilitasyon faaliyetleri ve çalışmalara yönelik yerel yönetimlere mali destek sağlayacak.
Yerel yönetimlerin bütçelerinden pay ayırma zorunluluğunun süresi 2027 yılı sonuna kadar uzatıldı ve Bakanlık, uygulama esaslarını bir yönetmelikle belirleyecek.
Görevini Yapmayanlara Hapis Cezası
Görevlerini yapmayan ilgililer hakkında Türk Ceza Kanunu (TCK) madde 257 "görevi kötüye kullanma suçu" hükümleri uygulanacak. Bu madde 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.