14-28 Mayıs seçimlerinin ardından yenilenen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde ilk değişiklikler geçen hafta gerçekleşti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yerine Kemal Memişoğlu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin yerine ise Murat Kurum atandı. Bu sınırlı değişiklik, AKP'liler arasında beklentileri karşılamadığı yönünde eleştirilere neden oldu.
SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAKİ DEĞİŞİM BEKLENİYORDU
Duvar'da yer alan habere göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın ayrılması sürpriz olmadı, çünkü uzun zamandır istifa edeceği konuşuluyordu. Ancak, Mehmet Özhaseki'nin görevden alınması beklenmedik bir gelişme olarak değerlendirildi. Özhaseki'nin yerine Murat Kurum'un atanması ise daha da şaşırtıcı bulundu. Murat Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini kaybetmiş olmasına rağmen, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na getirildi.
AKP'DE BÜYÜK ÖLÇEKLİ YENİLENME BEKLENTİSİ
AKP içindeki bazı isimler, seçim sonrası büyük ölçekli bir yenilenme beklentisinin karşılanmadığını belirtiyor. Parti içinde, Kabine'nin yeni oluşumuna dair eleştiriler artmaya başladı. Bazı AKP'liler, seçim kaybeden birinin bakan yapılmasının doğru olmadığını savunarak, "Başarı ödüllendirilir. Seçim kaybeden birini bakan yapmak doğru değil" ifadelerini kullandı.
CHP'LİLER KURUM'UN ATANMASINDAN MEMNUN
Murat Kurum'un yeniden bakan olarak atanması, CHP içinde memnuniyetle karşılandı. Bir CHP'li yönetici, Kurum'un İBB adayı yapılması ve ardından yeniden Çevre Bakanlığı'na getirilmesi konusunda, müteahhitlik işleri başta olmak üzere aynı amaç ve hedefin olduğunu belirtti. "Murat Kurum’un orada olması Ekrem İmamoğlu’nun her gün puan toplaması anlamına gelir. Ekrem Bey onun sayesinde sürekli kıyaslamalara maruz kalacak, hatırlamalar olacak. İmamoğlu’nun PR’a ihtiyacı olmayacak" dedi.
KİŞİLER DEĞİL SİSTEM DEĞİŞİMİ ŞART
Parti kulislerinde, Cumhurbaşkanlığı sisteminde revizyon ihtiyacını dile getirenlerin sayısı artıyor. Bakanlarla ilgili yapılan değerlendirmelerde, "Kişiler değil sistem değişimi şart. Cumhurbaşkanlığı sisteminde bakanlar Meclis dışından geliyor. Büyük kısmının siyasi geçmişi yok. Atanmasını da görevden alınmasını da tek bir irade belirliyor. O da sadece o iradeye göre hareket ediyor. Onun onayını, rızasını alma çabası içinde oluyor. Sokağa, seçmene, teşkilata göre değil sadece Cumhurbaşkanına göre hareket ediliyor. Burada bir değişiklik yapılması gerek" görüşü öne çıkıyor.