Almanya Başbakanı Olaf Scholz, anayasanın 68. maddesine dayanarak meclisten güvenoyu talebinde bulundu. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit'in yazılı açıklamasına göre, Scholz başvurusunu bugün resmen imzaladı. Başbakan, Meclis Başkanı Baerbel Bas’a gönderdiği başvuruda, 16 Aralık 2024 Pazartesi günü saat 13.00’te yapılacak güven oylaması öncesinde mecliste bir açıklama yapacağını belirtti.
Trafik ışığı koalisyonu neden dağıldı?
Almanya'da 6 Kasım'da yaşanan siyasi gelişmeler, mevcut hükümetin sonunu getirdi. Başbakan Scholz’un Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan "trafik ışığı koalisyonu", FDP Genel Başkanı ve Maliye Bakanı Christian Lindner'in görevden alınmasıyla sarsıldı. FDP'nin hükümette yer alan tüm bakanlarını geri çekmesiyle koalisyon resmen dağıldı.
Scholz, hükümet krizinin ardından meclisten güvenoyu isteyeceğini ve sürecin erken seçimle sonuçlanacağını açıkladı.
Güvenoyu süreci nasıl işliyor?
Almanya Anayasası'nın 68. maddesi, başbakanın güvenoyu talebinde bulunma sürecini ve Federal Meclis'in feshedilme yetkisini düzenliyor. Bu maddeye göre, başbakanın güvenoyu önergesi meclisin çoğunluğu tarafından reddedilirse, cumhurbaşkanı başbakanın önerisiyle 21 gün içinde meclisi feshedebiliyor.
Eğer Scholz, güvenoyu alamazsa Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’den erken seçim kararı almasını talep edecek. Bu durumda Almanya’da 60 gün içinde genel seçim yapılması gerekiyor.
Seçim tarihi belirleniyor
Mevcut planlamaya göre, SPD, Yeşiller ve CDU/CSU partileri, yeni seçim tarihini 23 Şubat 2025 olarak önerdi. Ancak bu tarihin kesinleşmesi için son kararı Cumhurbaşkanı Steinmeier verecek.
Geçmişte de yaşanmıştı
Almanya’da en son 2005 yılında dönemin Başbakanı Gerhard Schröder, güvenoyu alamayarak erken seçime gitmişti. Schröder’in adımı, seçimlerin yolunu açmış ve ülke siyasi tarihine geçmişti.