Rusya yaptırımlarının etkisiyle ekonomik durgunluğa giren Avrupa Birliği'nin (AB) en büyük ekonomisi olan Almanya, açıkları kapatmaya yönelik bir bütçe tasarısını onayladı. Ukrayna'ya askeri yardımın yarıya düşürülmesini içeren bu bütçe, yakında parlamentoda oylanacak.

HÜKÜMETİN YENİ PLANI

NATO ve Avrupa Birliği'nin Ukrayna'ya verdiği tam destek taahhüdüne rağmen, Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyon hükümeti, önümüzdeki yıl Kiev'e verilen askeri yardımı yarıya indirmeyi planlıyor. Hükümetin onayladığı bütçe taslağına göre, Ukrayna'ya yönelik askeri yardım yaklaşık 4 milyar euroya düşürülecek. ABD'den sonra Ukrayna'nın en büyük ikinci askeri bağışçısı olan Almanya'nın, 2024 yılında Kiev'e ayıracağı bütçe daha önce 7.5 milyar euro olarak belirlenmişti.

IKBY Başkanı Barzani, Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek IKBY Başkanı Barzani, Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek

G7'NİN TARTIŞMALI KARARI

FDP'li Maliye Bakanı Christian Lindner, G7'nin Rusya'nın dondurulmuş varlıklarının faizinden 50 milyar dolar toplama planı nedeniyle Ukrayna'nın finansmanının "öngörülebilir gelecekte güvende" olduğunu belirtti. Bu tartışmalı karar, Almanya'nın Ukrayna'ya olan askeri yardımını yarıya indirme planını desteklemek için bir dayanak olarak kullanılıyor.

TRUMP'IN PLANLARI VE ALMANYA'NIN KARARI

SPD'li Olaf Scholz'un başbakanlığındaki hükümetin askeri yardımı yarıya indirme kararı, ABD başkanlık seçimlerini kazanması halinde Donald Trump'ın Kiev yönetimine sağlanan Amerikan fonlarını azaltması, hatta durdurmasının beklendiği bir dönemde geldi. Bu durum, Avrupa'nın Ukrayna'ya yönelik askeri yardımlarında daha fazla sorumluluk alması gerektiği anlamına gelebilir.

2025 SAVUNMA BÜTÇESİ ARTIRILACAK

Alman hükümetinin bütçe taslağına göre, Ukrayna'ya askeri yardım azaltılırken, 2025 savunma bütçesi 1.3 milyar euro artırılarak 53.25 milyar euroya çıkarılacak. Ancak, Savunma Bakanı Boris Pistorius'un ısrar ettiği 6 milyar euro tutturulamayacak. Bu artış, Almanya'nın savunma harcamalarını artırma hedefinin bir parçası olarak görülüyor.

NATO HEDEFLERİ VE PARLAMENTO OYLAMASI

Alman hükümeti, NATO ittifakının gerektirdiği şekilde savunma harcamalarını Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 2'sine çıkarma hedefine ulaşmayı planlıyor. Bundan sonra, savunma bütçesi parlamentoya gönderilip oylamaya sunulacak.

Editör: Utku Çelik