Arkeolojik kazılarda bulunan son derece iyi korunmuş beyinlerden oluşan bir arşiv, akıl hastalıklarının sebeplerine ışık tutabilir. 4 bin 405 beyni içeren bu arşiv, bilim insanlarının bugünkü akıl hastalıklarının kökenini ve evrimini anlamalarına yardımcı olacak.

Beyinlerin Korunma Gizemi

Beyinlerin, kemikler kadar sağlam kalmamasına rağmen, arkeolojik kayıtlarda şaşırtıcı derecede iyi korunduğu belirtiliyor. Bu durum, kuru ve sıcak koşulların beyindeki suyun kurumasına yol açarak doğal bir mumyalama işlevi görmesi, asitli turba bataklıklarında beyinlerin "deri tabaklanır gibi" çok iyi korunması, çok soğuk ortamlarda beyinlerin donarak sağlam kalması ve birkaç vakada ise beyindeki yağların "sabunlaşma" olarak bilinen bir süreçle "mezar mumuna" dönüşmesi gibi çeşitli koruma mekanizmalarına bağlı.

Antik Beyinlerden Elde Edilebilecek Bilgiler

Antik beyinlerden çıkarılan DNA ve proteinlerin, bir zamanlar ait oldukları insanlar hakkında bilgiler sağlayabileceği belirtiliyor. Başarılı bir şekilde kurtarılması halinde bu materyal, kemiklerden ve dişlerden elde edilen moleküler bilgilerin açığa çıkaramayacağı verileri sağlayabilir.

Araştırmanın Önemi

Bu araştırma, akıl hastalıklarının kökenini ve evrimini anlamamıza yardımcı olacak ve modern toplumdaki çevreye ve uyaranlara maruz kalmamış beyin dokularını incelemek, bugün karşılaştığımız bazı beyin hastalıklarının en azından kısmen şu anki yaşama şeklimizden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamamıza yardımcı olabilir.

Kaynak: AA