Düzce’de dört yıl önce Konuralp Müze Müdürlüğün'ün kazı başkanlığını yaptığı Konuralp Antik Kenti'nde Medusa heykeli, Apollon heykeli ile Büyük İskender’in heykelleri bulundu. Uzman ekipler tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında antik tiyatronun üst kısmında tespit edilen odanın içerisindeki aslanlı mozaik ortaya çıkarıldı.

Konuralp Müze Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada tiyatro aksının tam ortasına denk gelecek şekilde mozaikli bir yapının ortaya çıkarıldığı ifade edilerek, “Bu oda yapısının iç duvarlarının kalın bir harç tabakası üzerine mermer plakalar ile kaplı olduğu ve odanın kuzey güney yönünde dikdörtgen planlı olduğu belirlenmiştir. Odanın kuzeyinde iç tarafa doğru bi platform temeli gözlenmektedir.

Tüm odanın ince işçilik ile yapılmış beyaz, mavi, sarı, yeşil ve kahverengi tesseralardan oluşan bir mozaik taban ile kaplı olduğu görülmüştür. Geometrik desenler ile bezeli mozaiğin kenarları, daha büyük ve renkli tesseralardan oluşan bir çerçeve şeklinde yapılmıştır. Mozaiğin ortasında ise daha küçük tesseralar ile yapılan dörtgen çerçevenin iç tarafında bir sahne betimlenmiştir. Eserler, bize buranın Dionysos Kült Mekanı olduğunu göstermiştir" denildi.

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Konuralp Antik Kenti’ndeki kazılarda her gün yeni bir eser ile karşılaştıklarını belirterek, “En son bulduğumuz eser, bir aslanlı mozaik. Türkiye’de eşi benzeri bulunmayan bir mozaik keşfettik, ortaya çıkardık. Bu mozaik, buradaki Antik Tiyatro’nun gün ışığına çıkmamış önemli bir unsuru. Daha önce de burada bir Medusa heykeli, Apollon heykeli ve yine Büyük İskender’in heykelini bulmuştuk. Bu, bulduğumuz dördüncü önemli eser, Aslanlı Mozaik adı verilen bir eser. Arkeologlarımız, Türkiye’de eşi benzeri bulunmayan bir eser olduğunu ifade ediyorlar" şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA