Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İzmir Alsancak Limanı'nın satışıyla ilgili Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile yapılan görüşmelerin olumsuz sonuçlandığını duyurdu. Uraloğlu, limanın geliştirilmesi amacıyla Körfez ülkelerinden bir yatırımcıyla uzun süreli müzakereler yürütüldüğünü, ancak bir anlaşmaya varılamadığını açıkladı.

Bloomberg’e konuşan Uraloğlu, “Hedefimiz, İzmir Limanı’na sermaye yatırımı yapacak bir ortak bulmaktı. Ancak, hem ülkemizin çıkarları hem de yatırımcıların talepleri üzerine yürütülen görüşmelerde herhangi bir mutabakat sağlanamadı” dedi.

Genç Solist Yarışması’nda final heyecanı Genç Solist Yarışması’nda final heyecanı

Yabancı Yatırımcıyla Yeni Görüşme Yok


Görüşmelerin neden başarısız olduğuna dair detaylı bir açıklama yapmayan Uraloğlu, şu an için Körfez ülkeleri dahil olmak üzere herhangi bir yabancı yatırımcıyla görüşme olmadığını belirtti.

Özelleştirme Süreci Uzun Yıllardır Devam Ediyor


İzmir Limanı, 2017 yılında Türkiye Varlık Fonu’na devredilmiş ve hâlâ Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından işletilmeye devam ediyor. 1959 yılında faaliyete geçen liman, yıllık 3.667 gemi kapasitesi ve 1 milyon 165 bin TEU konteyner elleçleme kapasitesiyle Türkiye’nin önde gelen ticaret merkezlerinden biri olarak dikkat çekiyor.

İzmir Limanı'nın özelleştirilmesine yönelik ilk girişim 2004 yılında başlamış ve 2007’de yapılan ihalede 1 milyar 275 milyon dolar teklif veren Global-Hutchison-EİB ortak girişim grubu en yüksek teklifi vermişti. Ancak açılan davalar ve alınan yürütmeyi durdurma kararları nedeniyle süreç tamamlanamamıştı. O günden bu yana limanın özelleştirilmesiyle ilgili bir ilerleme kaydedilememişti.

2023 yılında Türkiye ve BAE arasında 50,7 milyar dolarlık yatırım anlaşması imzalanmasının ardından, İzmir Limanı'nın satışıyla ilgili görüşmeler de bu çerçevede başlamıştı. Ancak müzakerelerin sonuçsuz kalması, limanın geleceğiyle ilgili alternatif yatırım modellerinin gündeme gelebileceğini gösteriyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ