Arefe günü, Ramazan ve Kurban bayramlarının öncesindeki manevi anlamı büyük olan günlerden biridir. Ramazan Bayramı’ndan önceki gün olan Arefe’de oruç tutmak, İslam alimleri tarafından önemli bir ibadet olarak değerlendirilmiştir.
Peygamber Efendimiz (S.A.V) bu konuda şöyle buyurmuştur:
“En hayırlı dua, Arefe günü yapılan duadır.” (Tirmizî, Dua, 8; Malik, Dua, 500)
“Arefe günü tutulan orucun, geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlatacağı umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197)
Bu hadisler, Arefe günü oruç tutmanın faziletini açıkça ortaya koymaktadır.
Arefe Günü Oruca Nasıl Niyet Edilir?
Oruç ibadetinin geçerli olması için niyet etmek şarttır. Kalpten niyet edilmesi yeterli olmakla birlikte, dil ile ifade edilmesi de mendup kabul edilir. Sahura kalkmak da niyet yerine geçer.
Ramazan orucu ve belirli günlerde tutulan adak oruçları için niyet süresi, bir önceki günün güneş batımından, ertesi gün öğleye kadar devam eder.
İmsak vaktinden sonra niyet edilecekse, bu süreçte hiçbir şey yenmemiş veya içilmemiş olması gerekir.
Şafiî mezhebine göre, nafile dışındaki tüm oruçlara gece niyet edilmelidir. Eğer imsak vaktine kadar niyet edilmemişse, o günün orucu geçerli olmaz.
Zilhicce ve Arefe Gününde Oruç Tutmanın Fazileti
Zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmak, İslam alimleri tarafından müstehap kabul edilmiştir. Arefe günü ise bu dokuz gün içinde en faziletli olan günlerden biridir.
Peygamber Efendimiz (S.A.V), Arefe gününe dair şöyle buyurmuştur:
“Arefe günü tutulan orucun, önceki ve sonraki yılın günahlarına kefaret olacağını Allah’tan ümit ediyorum.” (Müslim, Sıyâm, 196-197 [1162])
Ancak, hac ibadetini yerine getirenlerin Arefe günü oruç tutmamaları tavsiye edilir. Çünkü bu oruç, hacıların ibadetlerini yerine getirirken zorluk yaşamalarına neden olabilir. (Ebû Dâvûd, Savm, 63 [2440]; İbn Mâce, Sıyâm, 40 [1732])