Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025 yılında uygulanacak yeni asgari ücreti belirlemek için bu hafta son toplantısını gerçekleştirecek. Komisyonun salı ya da çarşamba günü yapılacak oturumda nihai kararı açıklaması bekleniyor.

Yapılacak zam oranı, sadece 7 milyondan fazla çalışanı değil, dolaylı olarak toplumun tüm kesimlerini ilgilendiriyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öncülüğünde yürütülen toplantılar, daha önce 10, 16 ve 19 Aralık tarihlerinde düzenlenmişti.

İşverenin teklifi bekleniyor

TÜRK-İŞ, mevcutta net 17 bin 2 lira olan asgari ücretin önce yüzde 45 oranında enflasyon farkı eklenerek güncellenmesini ve ardından yüzde 20 refah payı artırımıyla toplamda 29 bin 583 lira seviyesine çıkarılmasını talep etti.

Ancak işveren temsilcilerinin bu talebe sıcak bakmadığı ifade ediliyor. İşveren tarafı, devletin sağladığı asgari ücret işveren desteğinin artırılarak devam etmesini talep ediyor. Bu noktada hükümetin yaklaşımı, kritik bir rol oynayacak.

Olası zam senaryoları masada

Gündemdeki olası zam oranları değerlendirildiğinde, kamuoyunda konuşulan tahmini rakamlar şu şekilde sıralanıyor:

Yüzde 30 zam: Net 22 bin 103 lira

Yüzde 35 zam: Net 22 bin 953 lira

Yüzde 40 zam: Net 23 bin 803 lira

Yüzde 45 zam: Net 24 bin 653 lira

Yüzde 50 zam: Net 25 bin 503 lira

TÜRK-İŞ’in talebi ise yüzde 74’lük bir artış anlamına geliyor. Bu teklif, diğer senaryolarla kıyaslandığında oldukça yüksek bir rakama işaret ediyor.

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücret, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilciden oluşan toplam 15 kişilik bir komisyon tarafından belirleniyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen tarihlerde toplanıyor.

Komisyonun başkanlığını, bakanlık tarafından seçilen bir üye yapıyor. Toplantılarda kararlar, en az 10 üyenin katılımıyla alınabiliyor ve oy çokluğuna göre belirleniyor. Oy eşitliği durumunda, başkanın bulunduğu tarafın kararı geçerli sayılıyor.

Mevcut asgari ücretin detayları

Şu anda asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş; kesintiler sonrası ise net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor.

Bir işverenin, bir işçi için toplam maliyeti ise 23 bin 502 lira 94 kuruş seviyesinde bulunuyor. Bu tutarın 3 bin 100 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Kubilay ve arkadaşları anılacak... Özgür Özel de gelecek Kubilay ve arkadaşları anılacak... Özgür Özel de gelecek

Kaynak: Haber Merkezi