Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'den talep edilen raporda Avrupa'nın sivil ve savunma hazırlıklarının artırılmasına yönelik önemli adımlar önerildi. Raporda "AB düzeyinde tam teşekküllü bir istihbarat işbirliği servisi oluşturulması" gerektiği vurgulandı.

Krizlere Proaktif Yaklaşım

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, rapor hakkında düzenlenen ortak basın toplantısında son yıllarda yaşanan Kovid-19 salgını, Ukrayna savaşının etkileri ve iklim değişikliği gibi krizlerin AB'yi "uyandırma niteliğinde" olduğunu ifade etti.

Von der Leyen, Avrupa'nın büyük krizlerin geçici olmadığını anladığını belirterek bu durumlara sadece tepki vermenin yeterli olmadığını, zihniyet değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Niinistö’den Kritik Uyarılar

Niinistö, AB’nin karşılaştığı siber ve hibrit saldırılar gibi çeşitli tehditlere dikkat çekerek birliğin daha fazla bilgi paylaşımına ihtiyacı olduğunu vurguladı. Tam teşekküllü bir istihbarat işbirliği servisi oluşturulmasını öneren Niinistö, casuslukla mücadele çalışmalarının güçlendirilmesi gerektiğine de işaret etti. Ayrıca mevcut AB istihbarat birimi INTCEN’in güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Koordinasyon Eksikliği ve Savunma İhtiyacı

Trump'tan Ortadoğu'ya zehir zemberek açıklama! Trump'tan Ortadoğu'ya zehir zemberek açıklama!

Raporda istihbarat toplamanın öncelikli olarak üye ülkelerin sorumluluğu olduğunun altı çizilmesine rağmen bilgi akışı ve istihbarat toplama süreçlerinin geliştirilmesi gerektiği kabul edildi. Von der Leyen, AB’nin krizlere karşı hazırlığını güçlendirmek için "AB Krizlere Hazırlık Yasası" oluşturmayı önerdi.

Niinistö, raporda AB’nin krizlere yanıt vermekte yeterli olmadığını belirterek savunma harcamalarının stratejik bağlamda yetersiz kaldığını ifade etti. "Kendi güvenliğimiz için yeterince çaba göstermiyorsak başkalarının bunu bizim için yapmasını bekleyemeyiz" dedi.

Üye Ülkeler Arasında Fikir Birliği Zorluğu

Rapordaki birçok öneri hakkında üye ülkeler arasında fikir birliği sağlanmasının zor olabileceği vurgulandı. Niinistö, gerektiğinde yalnızca istekli üye ülkeler arasında krizlere hazırlığı artırmak için yeni girişimlerin başlatılmasının önemli olduğunu belirtti.

Gelecek İçin Proaktif Adımlar

Von der Leyen, Niinistö'den Mart ayında rapor talep etmişti. Rapor, AB’nin acilen daha proaktif olmasının gerekliliğini vurgularken savunma bütçesinin önemli bir kısmının güvenlik ve krizlere hazırlık için harcanması gerektiğini belirtti.

Ukrayna'daki savaş, Avrupa’nın askeri ve savunma kabiliyetlerindeki eksiklikleri açığa çıkarırken rapor, AB'nin ABD ve Çin gibi küresel güçlerle rekabet edebilmesi için önümüzdeki on yıl içinde yaklaşık 50 milyar avroluk yatırıma ihtiyaç duyabileceğini tahmin ediyor.

Bu öneriler, AB'nin gelecekteki güvenlik stratejilerini şekillendirecek önemli adımlar olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: AA