Avrupa'da istihdam açığı en yüksek olan ülkeler araştırıldı. Rapora göre, yeni lerin yaratılması ve emekli olan işçilerin değiştirilmesi ihtiyacının "istihdam kıtlığına" yol açtığı ve bunun da bu istatistiklere yansıdığı belirtildi.  

Rapora göre , çalışma çağındaki nüfusun 2022'de 265 milyondan 2030'a kadar 258 milyona düşmesi öngörülüyor. Bu düşüşle birlikte istihdam kıtlığının büyümesi öngörülüyor.

En çok iş fırsatı hangi ülkede var?

Rakamları Eurostat'a sunulan AB üye ülkeleri arasında Hollanda, AB'deki en yüksek açık iş oranı oranına sahip. Hollanda'da toplam işlerin yüzde 4,7'sinin hala doldurulması gerekiyor. 

Öte yandan Bulgaristan ve Romanya aynı çeyrekte yalnızca yüzde 0,8 oranında açık iş oranı bulunan ülkeler olarak görülüyor.

Hangi pozisyonlar?

Rapora göre, internet üzerinden ilan edilen açık pozisyonlar arasında en çok talep edilenler yazılımcılar ve satış asistanları. Mühendislik, araştırma ve geliştirmenin yanı sıra reklamcılık, pazarlama ve imalat sektörlerindeki işlerde de önemli sayıda açık pozisyon olduğu ifade ediliyor. 

Eurostat'a göre, AB şirketlerinin yüzde 75'inden fazlası halihazırda işleri doldurmak için gerekli becerilere sahip profesyoneller bulmakta zorlanıyor, bu da ekonomik büyümeyi engelliyor.

Vasıflı İşçi Arayışı

Alman hükümetinin Ağustos ayında kabul ettiği yeni göç yasası, ülke içindeki istihdam sorunu ile mücadele etmek için AB dışından vasıflı işçileri çekmeyi amaçlıyor. 

Danimarka hükümeti ayrıca mezuniyetlerinin ardından çalışmak isteyen uluslararası öğrencilere yönelik üç yıllık vizeyi de onayladı. 

Öte yandan, AB'nin işgücündeki yaklaşık 27,5 milyon kişi ya işsiz olduklarını, eksik istihdam edildiklerini, iş aradıklarını ancak hemen iş bulamadıklarını ya da müsait olduklarını ancak iş aramadıklarını söylüyor.

Eurostat'ın raporuna göre AB'de işsizlik oranı 2020'den bu yana düşüyor, bunun nedeni "işsizlikteki artıştan değil, çalışmaya hazır ancak iş aramayan kişi sayısındaki artıştan" kaynaklanıyor.

 

Kaynak: Euronews