Avrupa borç krizinde en kritik durumdaki ülkeler İtalya, Fransa ve İspanya olarak göze çarpıyor. İtalya, hükümet borcunun GSYİH'ye oranının %143'e ulaşmasıyla bir anlamda zirvede yer alıyor. Bu oran ülkenin borç krizinin ciddiyetini gözler önüne seriyor. İtalya'yı %110 borç oranıyla Fransa ve %107 ile İspanya takip ediyor. Bu üç ülke, Avrupa Birliği'nin ekonomik istikrarı için de kritik öneme sahip.
İngiltere de Ciddi Borç Yükü Altında
Avrupa'da dikkat çeken bir diğer borçlu ülke de İngiltere. Brexit süreci ve sonrasında yaşanan ekonomik belirsizlikler, İngiltere'nin borç yükünü de artırdı. Hükümet borcunun GSYİH'ye oranı %104'e ulaşan İngiltere, borç krizinin etkilerini yakından hissediyor.
Almanya ve Komşuları Daha İyi Durumda
Avrupa'da ise biraz daha iyi durumda olan ülkeler de mevcut. Almanya, hükümet borcunun GSYİH'ye oranının %65 olmasıyla krizden en az etkilenenlerden biri olarak görülüyor. Polonya ve Hollanda gibi ülkelerde de bu oran %49 civarında seyrediyor.
Rusya, Savaşın Gölgesinde
Savaşın etkisiyle ekonomisi sarsılan Rusya'nın durumu ise dikkat çekici. Hükümet borcunun GSYİH'ye oranı %21 ile Avrupa'da en düşüklerden biri olsa da, ülke savaşın ekonomik maliyetleriyle boğuşuyor.
Avrupa ülkeleri, bir yandan giderek artan borç yüküyle mücadele ederken, diğer yandan ekonomik belirsizliklerle karşı karşıya. Bu durum, sosyal adalet, yatırım ve büyüme gibi konularda ciddi zorluklar yaratıyor. Avrupa ülkelerinin borç krizinden çıkış yolu bulabilmesi için sürdürülebilir ekonomi politikaları uygulaması ve yapısal reformlara ağırlık verilmesi gerekiyor.