Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, ayakkabıda en önemli pazar olan Avrupa ülkelerinde spor giyim kültürünün yaygınlaşması nedeniyle Türk ayakkabı sektörünün pazarının daraldığını belirterek, Ege'de fiili olarak ihracat yapan firma sayısının 650'lerden 300'ün altına gerilediğini açıkladı. Birliğin mali genel kurul toplantısında sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zandar, ayakkabı başta olmak üzere deri ürünlerinde pandemi sonrası yaşanan ihracat artışının geçen yıldan itibaren gerilemeye başladığını belirtti. Türkiye genelinde 2023'e göre sektörün ihracatının üçte birini kaybettiğine dikkat çeken Zandar, Mart 2025 itibarıyla da gerilemenin devam ettiğini aktardı. Zandar, şunları kaydetti:
"KAPASİTE DE AZALIYOR"
"Fiili ihracat yapan 650-700'e yakın firma vardı Ege Bölgesinde. Şu anda 300'lerin altına düştük. İhracatı 50 milyon doların üzerinde olan şu anda 300'den aşağı firma var. Firma sayısıyla birlikte kapasiteler azalıyor. İyileşme yönünde de açıkçası bir şey görmüyoruz. Yarın ne olacağını hiç bilmediğimiz için uzun vadeli bir tahmin yapmak da zor sektörel anlamda. Spor giyim markaları hayatın çok ciddi bir yerini aldı. Kimse artık belli spor giyim markaları dışında ayakkabıya bir eğilim göstermiyor. Özellikle Avrupa bölgesinde insanların giyim kuşam tercihi çok sınırlı bir alanda kaldı."
-"Biz pahalı kalıyoruz"
İhracattaki düşüşün özellikle katma değeri düşük segmentteki "kromlu deri ürünleri" alanında olduğunu, bu ürün gruplarında Türkiye'yi terk eden müşterilerin Hindistan, Bangladeş ve Pakistan'a kaydığını dile getiren Zandar, "Yani katma değer düştükçe Türkiye'den müşteri uzaklaşıyor. Çünkü biz pahalı kalıyoruz. Bu kadar basit. Biz katma değeri, verimliliği arttırmazsak bu işten bir çıkış yolumuz yok." dedi. Zandar, sektörün stok yönetimi ve verimliliğini artırmak üzere Çin'den eğitim ve teknik destek alacaklarını belirterek Suudi Arabistan ve ABD pazarlarından umut verici taleplerin alındığını, bu pazarlara odaklanacaklarını da sözlerine ekledi.