Yağmur KARADAĞ/İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Aydın’ın Efeler ilçesinde medyada şiddet dilini dönüştürmek, şiddete ve çocuk istismarına karşı muhtarların, esnafın ve belediyenin etkin rol oynaması amacıyla eğitimler ve esnaf buluşmaları düzenledi. Aydın Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin ev sahipliğinde Nevzat Biçer Konferans Salonu’nda muhtarlar ve sivil toplum temsilcileri ile bir araya gelen İGC, ‘Nar 2-Şiddete Karşı İletişim Projesi’ kapsamında şiddete karşı mücadele yollarını ele aldı.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Aydın Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, Proje Koordinatörü Reyhan Şenay, Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ferdi Uzun, Aydın Büyükşehir Gazeteciler Derneği Başkanı Esin Özhavutçu, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş, Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Devrim İnce, Avukat Birgül Değirmenci, Ege Kadın Buluşmaları Platformu Aydın Temsilcisi ve Kent Konseyi Başkanı Gülsevil Ergünoğlu, Türk PDR Derneği Aydın Şube Başkanı Süleyman Çokay ve Aydınlı muhtarlar ve yerel yöneticilerle bir araya geldi.
İGC BAŞKANI DİLEK GAPPİ
“DAYANIŞMA AĞINI YARATMAK ZORUNDAYIZ”
Şiddete karşı mücadelede yerel yönetimlerin en önemli yapı taşlarından olan muhtarların öncü bir güç olduğunu ifade eden İGC Başkanı Dilek Gappi, muhtarların şiddeti ilk fark edecek ve önleyecek bir konumda yer aldıklarını belirtti. Başkan Gappi, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet karşısında yerel yönetimler ve muhtarlarla birlikte dayanışma ağının yaratılması gerektiğinin altını çizdi. Efeler Belediyesi’ne proje paydaşı olmaları ve duyarlılıkları nedeniyle de teşekkür eden Başkan Gappi, şiddeti yaşanmadan önce önleyebilmek için mücadele yollarının birlikte oluşturulması gerektiğini belirtti.
AYDIN EFELER BELEDİYE BAŞKANI ANIL YETİŞKİN
“MUHTARLARIMIZ ŞİDDETE KARŞI ÖNEMLİ BİR NEFER”
Aydın Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin ise şiddete karşı mücadelede muhtarların belediyenin önemli bir neferi olarak çalıştıklarını vurgulayarak, mahallelerde ve köylerde vatandaşın ilk ulaştığı kişinin muhtarlar olduğunu dile getirdi. Aynı şekilde muhtarların da vatandaşa dokunduğunu ifade eden Başkan Yetişkin, “Muhtarlarımız, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddete karşı mücadeleye ilişkin talepleriyle belediyemize geldiklerinde diğer tüm işlerimizi bırakıp bu konuya öncelik vereceğimizin taahhütünü veriyorum. Projenin paydaşı olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve eğitmenler ile esnaf ziyaretinde bulunarak, vitrinlerine ‘Mahallemize Şiddet Giremez’ etiketlerini yapıştırdı.
Hollanda Kraliyeti İnsan Hakları Programı desteği ile yürütülen ‘Nar 2-Şiddete Karşı İletişim Projesi’ İzmir ve Muğla’da da kadına yönelik erkek şiddeti ve çocuk istismarına karşı çalışmalarını sürdürecek.
PROF. DR. SEVDA ALANKUŞ
AYDINLI GAZETECİLERE ŞİDDET HABERLERİ EĞİTİMİ
Nar2-Şiddete Karşı iletişim Projesi kapsamında gün boyunca Aydınlı gazetecilerle de eğitim çalışmaları yapıldı. Aydın Gazeteciler Cemiyeti ve Aydın Büyükşehir Gazeteciler Derneği ev sahipliğinde yapılan eğitimlere yerel ve ulusal medya temsilcileri katıldı.
Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş ise Aydınlı gazetecilere şiddet ve çocuk istismar haberlerine karşı kullanmaları gereken dil ve görseller hakkında bilgiler verdi. Günümüzde ataerkil sistemin yol açtığı bir cinskırımın yaşandığını belirten Prof. Dr. Alankuş, “Münevver Karabulut, Şule Çet cinayetleri ve Diyarbakır’da katledilen Narin cinayetinin ardından yapılan haberlerde kadına yönelik şiddeti meşrulaştıracak ve özendirecek gerekçeler üretilmemeli, şiddetin detayları aktarılmamalı, kadınların uğradığı taciz, tecavüze ilişkin haberlerde kadının kimliği korunmalı, fotoğraflarına ve görsel unsurlara yer verilmemeli. Gazeteciler etik ilkeler doğrultusunda habercilik yapmalı” dedi.
ŞİDDETİ YENİDEN ÜRETEN HABERCİLİKTEN UZAK DURULMALI
Kadınlar ve çocuklar için hak odaklı, toplumsal cinsiyet odaklı gazetecilik yapılmasının elzem olduğunu ifade eden Prof. Dr. Alankuş, bu habercilik anlayışı ile birlikte gazetecilerin haber değeri taşıyan konuların neler olduğunu da yeniden düşünmeleri gerektiğini söyledi. Medyanın sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Alankuş, şiddeti yeniden üretecek habercilik anlayışından uzak durulmasının önem taşıdığını belirtti.
DR. DEVRİM İNCE
Dr. Devrim İnce ise şiddet ve ayrımcılık gibi konularda, haberlerin toplumsal sorunlara dikkat çekmesi ve çözüm önerileri sunması önem taşıdığını söyleyerek, gazetecilerin haberlerde kadınları ve çocukları güçsüz gösteren, şiddete maruz kalan sayısız kişiye travmalarını yeniden yaşatacak fotoğrafları kullanmamaları gerektiğini dile getirdi.
AVUKAT BİRGÜL DEĞİRMENCİ
6284’ÜN UYGULANMASI İÇİN MÜCADELE ETMELİYİZ
Şiddete karşı mücadelede muhtarların birer Nar elçisi olduğunu söyleyen Avukat Birgül Değirmenci, vatandaşların şiddete maruz kaldıklarında 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’da yer alan yasal haklarını bilmediklerini ve bu nedenle talepte de bulunamadıklarını ifade etti. Bu nedenle, 6284’ün bilinmesi, farkındalık oluşturulması ve uygulanması için mücadele edilmesi gerektiğini söyleyen Değirmenci, muhtarların da şiddeti yetkili kurumlara bildirmekle sorumlu olduklarını hatırlattı.
SÜLEYMAN ÇOLAK
PSİKOLOJİK İLK YARDIM NASIL YAPILIR?
Türk PDR Derneği Aydın Şube Başkanı Süleyman Çokay ise kadınların ve çocukların güçlendirilmeleri için eğitime yönlendirilmeleri gerektiğini vurgulayarak, muhtarların mahallelerinde şiddete, istismara maruz kalan kadınlara ve çocuklara psikolojik ilk yardımı nasıl yapabileceklerini anlattı. Çokay muhtarların; travmatik yaşantısı olan kadınlarla ve çocuklarla bağ kurmaları gerektiğini, şiddete maruz kalanlar için güvenli bir ortam sunmalarının önem taşıdığını, duyguları karışık olan bireylerin rahatlamaları için çaba sarf etmelerini, şiddete uğrayan kadınlara yol göstermelerini, onların temel ihtiyaçlarının ifade edilmesi ve karşılanması gerektiğini, yetkili kurumlarla iş birliği kurularak bilgilendirmenin yapılmasının elzem olduğunu ifade etti.
Aydın Efeler Belediyesi olarak şiddete maruz kalan kadınlar ve çocuklar için farkındalık çalışmaları yaptıklarını söyleyen Sosyal Destek Merkezleri Koordinatörü Psikolog Aslı İlayda Kök, muhtarların şiddeti gören ya da risk taşıyan kadın ve çocukları yönlendirmesi gerektiğini ifade etti.