9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; İzmir’in toplu taşıma sistemi ESHOT’ta görev yapan kadın şoförler, toplumsal cinsiyet algılarını yıkarak kadınların her meslekte yer alabileceğini gösteriyor. Ayşe Nakaş, Hacer Özdemir ve Ayfer Tarakçı gibi kadın şoförler, trafikte karşılaştıkları zorluklara rağmen işlerine olan tutkularıyla fark yaratıyor. "Kadınlar güçlüdür" mesajıyla topluma seslenen bu öncü kadınlar, mesleklerin cinsiyet ayrımına tabi tutulamayacağını vurguluyor.

*Ayfer Tarakçı-Ayşe Nakaş-Hacer Özdemir

‘MESLEKLERİN CİNSİYET AYRIMI YOKTUR’

Bir yıldır ESHOT’ta otobüs şoförlüğü yapan Ayşe Nakaş, kadınların otobüs şoförlüğü yaptığını gördükten sonra başvuru yaptığını ve kabul edilmesinin ardından şoför olarak çalışmaya başladığını dile getirdi. Toplumda kadınların her işi yapamayacağına dair algıyı yıkmalarına dair konuşan Nakaş, “Kadınların arabayı iyi kullanamadığı algısı olan toplumda otobüs şoförü olarak çalışıyorum. Biz her gün yüzlerce insanı evine güvenli şekilde taşıyoruz. Bize dayatılanların aksine mesleklerin cinsiyet ayrımı yoktur. Bir kadın, oto tamircisi de bilim insanı da olabilir. Yaşadığım tüm zorluklara rağmen işimi severek yapıyorum” diye vurguladı.

Ayşe Nakaş

*Ayşe Nakaş

‘KADINLAR GÜÇLÜDÜR’

Trafikte yaşadıkları zorluklara dair de konuşan Nakaş, bazen trafikte sıkıştırma veyahut laf atma gibi olaylarla karşılaştıklarını ifade ederken, “İnsanlarda hep kadınların otobüs kullanamayacağına dair algı vardır. Kullanamayacağımızı düşünüyorlar ama bence kadınlar erkeklerden daha iyi otobüs kullanıyor” diye belirtti. Nakaş, “Ellerinin hamuruyla bu işe bulaşma derler. Ama kadınlar güçlüdür. Yaparız ve bizi engelleyemezler” diye söyledi. ESHOT’un kadın istihdamına verdiği önem hakkında da konuşan Nakaş, “Bu proje kadınların ayakları üzerinde durabilmesi adına örnek bir proje olarak görüyorum” dedi.

Ayşe Nakaş-1

‘HİÇBİR ŞEYİN CİNSİYETİNİN OLMADIĞI ALGISI OLUŞTURMALIYIZ’

Dört yıldır ESHOT şoförü olarak çalışan Ayfer Tarakçı, küçük yaşlardan beridir araç kullanmayı çok sevdiğini ifade etti. Toplumda şoförlüğün erkeklerin yapabileceği bir meslek olarak görülmesinin uzun süredir var olan bir düşünce olduğunun altını çizen Tarakçı, “Maalesef bizim toplumumuzda kadın ve erkek eşit olmadı. Her zaman bir tık aşağıda görüldü. Biz bunu nasıl yıkarız? Birlikten. Kadınların her işi yapabildiğini, eşit olduğunu ve hiçbir şeyin cinsiyetinin olmadığı algısını oluşturmamız gerekiyor” diye konuştu.  Tarakçı, kadınlara yönelik toplumsal algıya dair mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, “Önemli olan bizim kayıtsız kalmamamız. Biz yılmayacağız. Biz mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Ayfer Tarakci 1

*Ayfer Tarakçı

‘TAKSİCİLİK DE YAPTIM, İNŞAATLARDA DA ÇALIŞTIM’

Kadınların tüm işlerde olabileceğini yineleyen Tarakçı, “Bir alanda örnek olan kadınımız varsa ben de varım diyebilirim. Ben taksicilik de yaptım. İnşaat sektöründe de çalıştım. Ben çocukluğumdan beridir cinsiyet ayırmadan her işi yapabileceğimi düşündüm. Bu yüzden tır, kamyon, taksi veyahut otobüs şoförlüğü dahil her işin yapılabileceğini düşünüyorum” dedi. Tarakçı, ESHOT’un kadınlara istihdam yaratma konusundaki çabası için minnettar olduğunu söyledi.

Beşiktaş, Alanyaspor engelini aşamadı Beşiktaş, Alanyaspor engelini aşamadı

Hacer Özdemir

*Hacer Özdemir

‘İŞİMİ SEVEREK YAPIYORUM’

İki senedir ESHOT şoförlüğü yapan Hacer Özdemir ise kadının gücünü gösterebilmek adına ESHOT’a başvurduğunu ve kabul edilmesinin ardından otobüs şoförü olarak çalışmaya başladığı bilgisini verdi. Kadınların önünü açmalarından kaynaklı ESHOT’a teşekkür eden Özdemir, “Biz kadınların en iyi şekilde yapabileceğimizi ve güçlü olduğumuzu gösterebilmemiz için öncü oldular” dedi. Daha önce servis şoförlüğü yaptığından bahseden Özdemir, “Eşimle beraber servisçilik yapıyordum. En zor işin nasıl yapıdığını gösterebilmek için bu işe girmek istedim. Burada çok mutluyum. İşimi severek yapıyorum” dedi. 

Kaynak: HABER MERKEZİ