İnflamatuar aktiviteler gibi çeşitli hastalıkların risk faktörlerini önlemeye yardım eden narın faydaları şunlardır:

-Kan basıncı, kötü kolesterol ve kan şekerini düzenler

-Nar antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir

-Göz sağlığını ve görme yetisini korur

-Cildi besler ve cildin genç bir görünümde kalmasını sağlar

-Hafızayı geliştirerek bilişsel sağlığa iyi gelir

-Sindirim sistemini düzenlenmesini sağlar

-PSA seviyesini kontrol altında tutarak idrar yolları sorunlarını önler

-Artrit semptomlarını azaltmaya yardımcı olur

-Hormonal açıdan dengeleyici görevi görür

-Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır

-Enfeksiyon hastalıklarına karşı direnci artırır

-Ağız ve diş sağlığını korumaya yardım eder

Antioksidan kaynağı

Narın içerdiği polifenoller antioksidanlar olarak işlev görmektedir. Bu antioksidanların prostat, mide kanseri, kolon, akciğer ve meme kanseri üzerinde olumlu etkileri olduğu çeşitli çalışmalar ile gösterilmiştir.

Nar2

Kan basıncı, göz sağlığı, cilt güzelliği

Narlarda bulunan antioksidanlar, atardamarların, kalbin ve beynin iyi çalışmasını sağlayan yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olabilir. Ayrıca her gün nar suyu içmek sistolik kan basıncını düşürmeye katkı sağlayabilir.

Nar içerisinde yer alan A, B, C ve E vitaminleri göz sağlığına iyi gelerek görme yetisinin desteklenmesini sağlar.

Narın çekirdekleri de içerdikleri vitamin, mineraller ve antioksidanlarla cildin genç kalmasını ve güzelleşmesini sağlamaktadır.

İltihaplı rahatsızlıkları, diyabeti ve diğer sağlık sorunları olan kişilere fayda sağlayan nar suyu ayrıca hafızayı güçlendirmeye ve bilişsel işlevlerin fonksiyonlarını sürdürmesine katkı sağlar.

Sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geliyor

Nar sindirim rahatsızlıklarına karşı da oldukça etkilidir. Güçlü anti-bakteriyel ve anti-viral etkisi, bağırsakların düzgün çalışmasına müdahale edebilecek tüm zararlı mikroorganizmaları ve diğer bakterileri ortadan kaldırır. Nar ayrıca şişkinlik ve kabızlık problemlerini önleyerek sindirim sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olmaktadır.

İyi bir antioksidan olan nar özellikle de nar suyu PSA seviyesini kontrol altında tutarken prostat kanserine karşı da koruyucu özellikler gösterir.

Nar iltihabı ve oksidatif stresi azaltarak romatoid artrit komplikasyonlarını yönetmeye yardımcıdır. Yapılan araştırmalar nar çekirdeği ekstraktının kollajenin neden olduğu artritin başlangıcını ve görülme sıklığını azaltabileceğini göstermektedir.

Narda bulunan bitkisel hormonlar, özellikle kadınlarda hormonal sistem üzerinde dengeleyici bir etkiye sahiptir. Bu nedenle nar menopoz dönemi için kullanılabilir.

Nar3

Kalp ve damar hastalıkları, diş sağlığı

Nar, kan damarlarını korur, gençleştirir ve böylece kan dolaşımını iyileştirerek kalp ve damar sağlığını koruyabilmektedir. Narın kolesterol düşürücü etkisi de bulunmaktadır. Kolesterol ve yağ birikmesi, kalp hastalığının yaygın nedenlerinden biridir. Nar damarları tıkayan kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Aynı şekilde iyi kolesterolü yükseltebilir ve bu da felç ve kalp krizi riskini azaltır.

Ağız florası için de birçok faydası bulunmaktadır. Diş etlerinde oluşan enfeksiyonlara karşı etkilidir.

A, C, E vitamin deposu

C vitamini açısında oldukça zengin bir meyve olan nar, enfeksiyona karşı korumada etkilidir. Özellikle bir nardan elde edilen nar suyu, günlük olarak C vitamini ihtiyacının yarısını karşılamaktadır.

A ve E vitaminleri açısından da zengin olan bu meyve, aynı zamanda antiviral ve antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere de sahiptir. Nar, çinko, fosfor, magnezyum ve demir bileşikleri açısından zengin ve tıbbi özelliklere sahip bir meyvedir. Ancak şeker içeriğine dikkat edilmelidir.

Nar1

Nar Suyunun Faydaları 

Nar suyunun antioksidan etkisi yeşil çay ve yaban mersini gibi birçok besinden daha fazladır. Antioksidan etkisinin yanında polifenolik bileşiklerde içermektedir. Yapılan araştırmalar, nar suyunun kalp damar sağlığını koruduğunu, kan basıncını, kötü kolesterolü ve kan şekerini düşürdüğünü göstermiştir. İçeriğindeki C, A ve E vitaminleri sayesinde görme sağlığını da desteklemektedir.  Nar suyundaki B ve C vitaminleri cildin sağlığına ve güzelliğine katkıda bulunur. Punisik asit, hücre yenilenmesi ve çoğalmasında rol oynar. Kolajen ve elastin üretiminde yer alan hücreleri korur. Cildin erken yaşlanmasını önleyebilir.

Kan basıncını, kolesterolü ve kan şekerini düşürür

Kalp damar sağlığını korur

Kronik hastalıklarla ilişkili iltihapları önleyebilir

Teğmenlerin savunması ortaya çıktı: Rütbem olmasada... Teğmenlerin savunması ortaya çıktı: Rütbem olmasada...

Göz sağlığını destekler

Hücre yenilenmesine destek olur

Sindirim sağlığını iyileştirir

Öğrenme ve hafıza gelişimine katkıda bulunur

Cildin erken yaşlanmasını önler

Böbrek taşı oluşumunu azaltır

Ağız sağlığını korur

Nar Çekirdeği Yağının Faydaları

Nar çekirdeği yağı, içerisinde yer alan pusinik asitten dolay saçların güçlenmesinde ve sağlıklı görünmesinde etkili olur. Narın yüzde 10’unu çekirdekler oluşturur. Nar çekirdeği yağı çekirdeklerin soğuk preslenmesi yöntemiyle çıkarılır. Nar çekirdeği yağının da sağlığa çok faydalı etkileri vardır. Nar çekirdeği yağı, besleyici ve tıbbi özelliklerinden dolayı gıda, ilaç ve kozmetik endüstrilerinde fonksiyonel bir bileşen olarak kullanılır.

Nar çekirdeği yağı aynı zamanda fitosteroller içerir. Nar meyvesi birçok fenolik içerdiğinden nar çekirdeği yağı da aynı biyolojik özelliklere sahiptir. Nar çekirdeği yağının içerdiği antioksidanlar sayesinde şu faydaları bulunur:

Cildi dış etkenlerden koruyarak hücre yaşlanma sürecini yavaşlatır

Nar çekirdeği yağı cilde bol miktarda nem sağlar

Cildin esnekliğini ve elastikiyetini geri kazandırır

Gençleştirici ve kırışık azaltıcı bir etkiye sahiptir

Nar çekirdeği yağı tahriş olmuş ve iltihaplı cildi yatıştırır, kaşıntıyı giderir

Nar5

Nar Kabuğunun Faydaları 

Narın kabuğu, soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrısına iyi gelir. Nar kabuğunda bulunan elagik asit cildin kurumasını etkili bir şekilde önler ve böylece cildi nemli tutarak cildin kurumasını önler. Yapılan çalışmalar elagalik asidin anti kanser özelliği olduğunu da gösterir. Nar kabuğundan veya nar tomurcuklarından elde edilen çay, özellikle menopoz döneminde kadınların şikayetlerine karşı da kullanılabilir.

Nar Ekşisi ve Nar Sirkesinin Faydaları

Nar ve nar suyunun fermente edilmesiyle elde edilen nar ekşisi ya da nar sirkesi sağlık açısından çeşitli faydaları bulunur. Nar ekşisi nar suyunun koyulaştırılmasıyla yapılan ekşi bir sostur. Nar ekşisindeki antioksidan kapasitesi nar suyuna göre daha fazladır. Nar ekşisi sağlığa birçok faydası olan besin değerleri açısından zengin bir üründür. 

Kalp ve damar hastalıklarını, şeker hastalığını ve tümör oluşumunu önler (Şeker katkılı olan nar ekşileri bu gruba girmemektedir)

Yemek ve salatalara lezzet vermek için kullanılmaktadır

Nar sirkesi de yine antioksidanlar açısında zengin bir besindir

Antibakteriyel özelliği vardır ve kan şekerini dengelemektedir

Nar Çiçeğinin Faydaları

Nar çiçeği güçlü antioksidan etkilere sahip, antosiyaninleri ve organik asitleri içerir. Antimikrobiyal etkiye sahiptir ve geleneksel olarak diyabette, insülin direncini tedavi etmek için kullanılırlar. Nar çiçekleri kurutulduktan sonra sıcak ya da soğuk olarak çay şeklinde demlenebilmektedir.

Narın Zararları Var Mı?

Nar alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Nar şeker oranı yüksek bir meyve olduğundan şeker hastalarının bu meyveyi kontrollü bir şekilde tüketmeleri gerekir.

Nar hamile kadınlarda rahim kasılmasına neden olabildiği için tüketmeden önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Yüksek riskli hamile kadınlar ilk üç aylık dönemde nar tüketmesi önerilmemektedir.

Kaynak: Haber Merkezi