Söz konusu ürünlerin seri üretiminin başlaması ve envantere girmesiyle semaların yılmaz koruyucusu olan Hava Kuvvetlerimiz, Türkiye'nin hak ve menfaatlerini daha güçlü şekilde koruyacak, Türk ordusunun etkinliği ve caydırıcılığı daha da artacaktır" dedi.
Savunma Sanayii Başkanlığı'nda Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın katılımıyla 'İnsanlı Hava Platformları İmza Töreni' gerçekleştirildi. Törende yerli ve milli hava sistemleri HÜRKUŞ-B, KAAN, HÜRJET ve GÖKBEY’in sunumları yapıldı. Törende konuşan Bakan Güler, Türkiye’nin geçmişte savunma sanayi alanında dışa bağımlı bir konumdayken şimdi kendi savaş uçaklarını, silahlarını üreten ve ihraç eden bir ülke konumuna geldiğini söyledi. Güler, "Etrafı adeta ateşten bir çemberle örülmüş olan ülkemiz, bu coğrafyada var olmak için kendi harp silah sistemlerini üretmeye, yerli ve milli savunma sanayi ürünleriyle donatılmış etkin ordu ve güvenlik kuvvetlerine sahip olmaya mecbur. Kendi kendine yeten, tam bağımsız bir savunma sanayine sahip olmamız vazgeçilmez bir husustur. Zira savunma sanayi alanında bağımsız olamayan ülkelerin uluslararası alanda etkin roller üstlenebilmeleri ve geleceklerine güvenle bakabilmeleri mümkün değildir. Sadece yakın tarihimize baktığımızda savunma sanayinde dışa bağımlılığın sıkıntılarını maalesef birçok defa yaşamak zorunda kaldık. Yıllarca birçok önemli savunma sanayi ürününü kendi imkanlarımızla üretemediğimiz için hep dışarıdan bekledik. En ihtiyaç duyduğumuz zamanlarda müttefik, hatta stratejik ortaklarımızın dahi önümüze çıkardığı engeller acı bir tecrübe olarak devlet hafızalarımıza kazındı" dedi.
'TÜRKİYE ADINDAN SÖZ ETTİREN BİR ÜLKE OLDU'
Türkiye’nin kendi savaş uçaklarını ve helikopterlerini üretebilen dünyanın sayılı ülkelerinden birisi olduğuna işaret eden Güler, "Ordumuzun ve ülkemizin gücüne güç katan bu silah sistemlerimiz, aynı zamanda çok sayıda kardeş ülkeye de ihraç edildi ve edilmeye de devam ediyor. Karabağ’da, Libya’da ve Ukrayna’da ürünlerimize olan talebin dünya pazarlarında her geçen gün arttığını büyük bir memnuniyetle izliyoruz. Türkiye artık ürettiği silah, mühimmat ve sistemler ile adından söz ettiren, tüm dünyada adından övgüyle söz edilen bir marka konumuna gelmiştir. Her geçen gün büyüyen ekonomisi, güçlü ordusu, sürekli gelişen savunma sanayisiyle bölgesinde ve dünyada söz sahibi olan etkin bir seviyeye ulaşmış oldu" diye konuştu.
Güler, silahlı ve silahsız insansız hava araçları ve mühimmatların yanı sıra yeni nesil gelişmiş temel eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRKUŞ, jet eğitim uçağı HÜRJET, genel maksat helikopteri GÖKBEY ile 5'inci nesil ilk yerli ve milli savaş uçağı KAAN'ın, Türkiye'nin hava platformlarındaki büyük atılımlarının en somut işareti olduğunu kaydetti. Güler, "Tüm bunlarla birlikte Türkiye, artık kendi savaş uçağını, eğitim ve jet uçaklarını, helikopterlerini üretebilen dünyanın sayılı ülkelerinden biri oldu. Bunun için çok çalıştık ve bugün çok şükür bu hayallerimiz gerçeğe dönüşüyor. Bununla ne kadar gurur duysak azdır. Mevcut teknolojik gelişmeler ve her geçen gün artarak devam eden tehdit yelpazesi dikkate alındığında, bu projelerin ehemmiyeti daha da iyi anlaşılmaktadır. Söz konusu ürünlerin seri üretiminin başlaması ve envantere girmesiyle semaların yılmaz koruyucusu olan Hava Kuvvetlerimiz, Türkiye'nin hak ve menfaatlerini daha güçlü şekilde koruyacak, Türk ordusunun etkinliği ve caydırıcılığı daha da artacaktır. İnanıyorum ki başta milli uçağımız KAAN olmak üzere tüm bu hava platformlarımız, başta Savunma Sanayii Başkanlığımız ve TUSAŞ olmak üzere Türk savunma sanayii ailesinin yoğun gayretleriyle kısa sürede seri üretime geçecek ve semalarımızdaki yerlerini alacaktır" dedi.
YERLİKAYA: İHA VE SİHA'LARIMIZ 51 BİN 876 SAAT UÇTU
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise 22 yıl önce Türkiye'nin savunma sanayiinde yüzde 80 dışa bağımlı olduğuna vurgu yaparak, "Bugün ise yüzde 80’leri aşan yerli ve milli savunma sanayimiz var. Türkiye Yüzyılı vizyonuyla geliştirilen milli projeler, ülkemizin dışa bağımlılığını her geçen gün azaltırken teknoloji ihraç eden ülkeler sınıfına giriyoruz. İnsansız savaş uçağımız Kızılelma ile milli muharip uçaklarımız KAAN ve HÜRJET ile helikopterimiz GÖKBEY ile yeni bir çığır açılacak ve her zaman devamı gelecek. Savunma sanayimizin ürettiği araçlar gücümüze güç katıyor. 2023 yılında terörle mücadele noktasında İHA, SİHA’larımız 51 bin 876 saat uçuş gerçekleştirdiler. 2016 yılında ülke genelinde 2 bin 322 terör olayı yaşanmışken, hava unsurlarının sağlamış olduğu güçle 2023 yılında bu rakam 88’e düştü. Bu başarının altında kahramanlarımızın vatan aşkıyla verdiği mücadele ve savunma sanayimizin de gücünü kuvvetini hissediyoruz" dedi.
Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ise "Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın gelişen ihtiyaçları doğrultusunda uçuş eğitim faaliyetlerini etkin bir şekilde yürütülebilmesi için 40 adet HÜRKUŞ-B tedariki için sözleşmemizi imzalıyoruz. İmzası bugün gerçekleşecek bir diğer projemiz olan Milli Muharip Uçak KAAN kapsamında; Başkanlığımız ve TUSAŞ arasında 2016 tarihinde imzalanan Milli Muharip Uçak Geliştirilmesi Projesi Dönem-1, Aşama-1 Sözleşmesi’ni, Aşama-2 faaliyetlerini başlatmak üzere genişletiyoruz. İmzasını gerçekleştireceğimiz HÜRJET projesi kapsamında başkanlığımız ve TUSAŞ arasında imzalanmış olan, 4 adet Blok-0 uçağa ilave olarak, 12 adet Blok-1 uçağı kapsama dahil ediyoruz. İmzasını gerçekleştireceğimiz hafif genel maksat helikopter tedariki kapsamında, ilk etapta 20 adet GÖKBEY helikopterinin tedarikini gerçekleştireceğiz" dedi.
İmza töreninin ardından bakanlar Güler ve Yerlikaya'ya yerli ve milli insanlı hava platformları HÜRKUŞ, HÜRJET, KAAN ve GÖKBEY'in maketleri hediye edildi.