Aliağa Şampiyonlar Ligi'nde adını finale yazdırdı! Aliağa Şampiyonlar Ligi'nde adını finale yazdırdı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir Körfezi'nde yaptığı incelemeler sırasında Körfez'in kirlilik nedeniyle artık nefes alamadığını belirtti. TÜBİTAK gemisiyle yapılan incelemelerde, körfezdeki kirlilik seviyesi endişe verici boyutlara ulaşmış durumda. Bakan Kurum, İzmir'deki deniz yaşamının tehlikede olduğunu vurguladı.

"Körfezde yaşam kalmadı"

Murat Kurum, yaptığı açıklamalarda, "Şu an İzmir Körfezi'nin bazı bölgelerinde yaşam kalmamıştır. Oksijen yetersizliği nedeniyle balıklar ölmeye başladı" ifadelerini kullandı. Körfezin kritik bir doğal alan olduğunu ve mavi vatanın önemli bir parçası olduğunu belirten Bakan, buradaki ekosistemin artık ciddi bir tehdit altında olduğunu söyledi.

Kirlilik 50 kat arttı

Bakan Kurum, deniz suyundan alınan numunelerle yapılan analizlerde atıksu kaynaklı amonyak miktarının olması gerekenden tam 50 kat fazla olduğunu dile getirdi. Evsel ve endüstriyel atıkların arıtılmadan denize karıştığını belirten Kurum, bu durumun koku sorunlarını artırdığını ve halk sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Bakanlığın bu durumu tespit etmek için detaylı incelemeler yaptığını belirtti.

Oksijen seviyesi tehlikeli boyutlarda

İzmir Körfezi'nde oksijen seviyeleri ciddi oranda düşmüş durumda. Normalde 6 miligram/litre olması gereken oksijen seviyesinin bazı bölgelerde 1,8’e kadar düştüğünü, hatta yer yer sıfıra yaklaştığını belirten Kurum, bu durumun denizdeki yaşamı derinden etkilediğini açıkladı. Ayrıca, 2020 yılından bu yana kirlilik parametrelerinde ciddi bir artış gözlemlendiğini ifade etti.

Büyükşehir'e eleştiri

Bakan Kurum, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kirlilikle mücadele konusunda yetersiz kaldığını belirtti. Körfezi temizlemek amacıyla hayata geçirilen Büyük Kanal Projesi'nde yağmur suyu ve kanalizasyon şebekelerinin birleştirilmesi nedeniyle denize daha fazla kirli madde karıştığını söyleyen Kurum, bu durumun İzmir Körfezi için hayati bir sorun olduğunu vurguladı.

Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'ndeki sorunlar

Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin de verimli bir şekilde işletilemediğini dile getiren Bakan Kurum, bu tesisin düzgün çalışmadığı için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne defalarca uyarı yapıldığını belirtti. 23 Ağustos'ta tesisten alınan numunelerin de olumsuz sonuçlar verdiğini söyleyen Kurum, katı madde oranının olması gereken limitin 4 katına çıktığını ifade etti.

"Ekosistem çökmek üzere"

Bakan Kurum, İzmir Körfezi'nde yaşananların tam anlamıyla bir çevre felaketi olduğunu ve ekosistemin çökmek üzere olduğunu belirtti. Körfeze dökülen derelerde de ciddi organik kirlilik tespit edildiğini ve bu durumun tarihsel olarak en kötü seviyeye ulaştığını dile getirdi. Kurum, İzmir Körfezi'nin bu hale gelmesinin sorumlusu olarak yerel yönetimleri işaret etti ve bu sorunun çözülmesi için daha fazla önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi