Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti milletvekillerine vergi ve kayıt dışı ekonomiyle ilgili soruları yanıtladı. Vergi kaçakçılığının ülkede ciddi bir sorun olduğuna değinen Şimşek, kayıt dışılığın önüne geçmek için çapraz denetim modeline geçilmesi gerektiğini vurguladı. Şimşek, özellikle lüks araç satın alan vatandaşların mali açıklamalarını yapamadığını belirtti.
LÜKS ARAÇLAR VE FİŞ KESMEYEN FIRINCILAR
Bakan Şimşek, fırıncıların en düşük KDV oranına rağmen fiş kesmediğini, ekmek satışlarından vergi alınmadığını belirtti. "Bir vatandaşımız 65 milyon TL'ye araç alıyor, izah et diyoruz, ama izahları yok" diyen Şimşek, lüks tüketim alışkanlıklarının vergi kayıplarına yol açtığını ifade etti. Şimşek’e göre, kayıt dışı ekonomi sadece küçük esnafla sınırlı değil, yüksek gelir gruplarına da yayılmış durumda.
VATANDAŞ NEDEN DÖVİZE YÖNELİYOR?
Şimşek, vatandaşların döviz ve altın yatırımına yönelmesinin temel sebebinin yüksek enflasyon olduğunu söyledi. "50 yıldır bu ülkede enflasyon çift haneli. Vatandaş ya faize, ya altına ya da dövize yönelecek. Bu, enflasyonun doğal bir sonucudur" diyen Şimşek, vatandaşın tercihlerine saygı duyulması gerektiğini belirtti.
TÜRKİYE'NİN DIŞ BORCU YÖNETİLEBİLİR SEVİYEDE
Türkiye’nin dış borcunun yönetilebilir seviyede olduğunu vurgulayan Şimşek, geçen yıl Mayıs ayında 5 yıl vadeli tahvil faizlerinin yüzde 11’e çıktığını, ancak bu oranın şimdi yüzde 6’ya düştüğünü belirtti. Bu sürecin devam etmesi için CDS primlerinin 150 puan seviyelerine çekilmesi gerektiğini ifade etti.
CARİ AÇIK SORUNUNA ÇÖZÜM ARAYIŞI
Cari açık problemini çözmenin en önemli yolunun katma değeri yükseltmek olduğuna değinen Bakan Şimşek, enerjiye 22 yılda 910 milyar dolar harcandığını belirtti. Bu durumu değiştirmek için yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapacaklarını ifade eden Şimşek, tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde de katma değer yaratacak adımlar atacaklarını söyledi. Özellikle golf turizminin ülkeye büyük kazanç sağladığını, bu tarz yüksek gelirli sektörlere yönelmek gerektiğini belirtti.
NAKİT KULLANIMI VE KAYIT DIŞILIK ANISI
Bakan Şimşek, kayıt dışı ekonomiye örnek olarak bir arkadaşının berberde yaşadığı anıyı paylaştı. İstanbul’da bir kuaförde 2.500 TL’lik hizmet için kartla ödeme yapmayan esnafın, müşterisini nakit ödeme yapmaya zorladığını anlattı. Şimşek, esnafın nakit istemesinin yaygın bir sorun olduğunu belirterek, maliye denetimlerinin bu konulara daha fazla eğilmesi gerektiğini söyledi.