Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kocaeli'de katıldığı Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu'nun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, son dönemde gündemde yer alan af tartışmalarına açıklık getirdi. Bakan Tunç, "Kamuoyunda af olarak değerlendirilen husus tamamen yanlış bir anlaşılmadır. Herhangi bir af söz konusu değil, böyle bir gündemimiz de söz konusu değil" diyerek iddiaları kesin bir dille yalanladı. Bakan, Ceza İnfaz Kanunu'nda yapılması planlanan düzenlemelerin infaz şartlarıyla ilgili olduğunun altını çizdi.

Cezaevi koşullarında iyileştirme vurgusu

Bakan Tunç, Ceza İnfaz Kanunu'nda yapılacak düzenlemelerin amacını şu sözlerle açıkladı: "Yapılması planlanan değişiklikler, cezaevlerindeki şartlarla ilgilidir. Hasta hükümlülerin durumları, onların alternatif infaz usullerinden yararlanabilmeleri, belli yaşın üzerindeki hükümlülerle ilgili düzenlemeler içermektedir. Tabi ki bazı suçlar kapsam dışında tutulacaktır. Bu konular milletvekillerimizin takdirinde olan hususlardır." Bu açıklamalar, infaz sisteminde yapılacak iyileştirmelerin af niteliği taşımadığını, daha çok insani koşulları iyileştirmeye yönelik adımlar olduğunu gösteriyor.

"55 bin kişilik af" iddiasına yalanlama

Son günlerde basında yer alan "55 bin kişinin affedileceği" yönündeki haberlere de değinen Yılmaz Tunç, bu iddianın gerçeği yansıtmadığını belirtti. Bakan, "55 bin kişinin affedileceği şeklindeki değerlendirme kesinlikle doğru değildir" diyerek, kamuoyundaki yanlış anlaşılmaları gidermeye çalıştı. Tunç'un bu açıklaması, 10. Yargı Paketi kapsamında yapılacak düzenlemelerin niteliği hakkında önemli bir netlik sağladı.

Beşiktaş'ta 6 kişiye tutuklama talebi! Beşiktaş'ta 6 kişiye tutuklama talebi!

Covid dönemi uygulamaları hatırlatıldı

Bakan Tunç, yanlış anlaşılmaya neden olan konunun Covid izni uygulamasından kaynaklandığını belirterek, "2020'de başlayan ve 31 Temmuz 2023'te sona eren Covid izni uygulaması kapsamında, açık cezaevindeki hükümlüler üç yıl boyunca izne gönderilmişti. Kapalı cezaevlerindeki hükümlüler de üç yıl erken açık cezaevine çıkarılarak, oradaki Covid tehlikesi ve sağlık riski azaltılmıştı. Bu düzenlemeyi Meclisimiz yapmıştı" dedi. Bu hatırlatma, yapılan düzenlemelerin olağanüstü sağlık koşullarına bağlı geçici uygulamalar olduğunu vurgulamak amacını taşıyordu.

Yargılama süresi uzayanlar için değerlendirme

Adalet Bakanı, Covid izni uygulamasından yararlanamayan bir kesim olduğuna da dikkat çekti. Tunç, "31 Temmuz 2023 tarihinde kararı kesinleşmiş ve cezaevinde bulunanlar bu uygulamadan yararlanabildi. Ancak bu tarihten önce suç işlediği halde, yargılaması uzun sürdüğü için, kendinden kaynaklanmayan bir sebeple bundan yararlanamadığını ifade eden vatandaşlarımız bulunmaktadır" dedi. Bakan, bu kişilerin talepleriyle ilgili bir değerlendirme yapılabileceğini, ancak bunun da Meclis'in takdirinde olduğunu vurguladı.

10. Yargı Paketi'nde infaz düzenlemeleri

Kamuoyunda tartışılan konunun 10. Yargı Paketi kapsamında değerlendirildiği anlaşılıyor. Hazırlıkları süren bu paketin, toplam 55 maddeden oluştuğu ve 14 farklı kanunda değişiklik öngördüğü biliniyor. Bakan Tunç'un açıklamaları, bu paket içerisinde yer alacak infaz düzenlemelerinin af niteliği taşımadığını, daha çok cezaevlerindeki koşulları iyileştirmeye ve hukuki eşitliği sağlamaya yönelik olduğunu gösteriyor. Paket kapsamında, Covid dönemindeki uygulamaların kapsamının genişletilmesi planlanırken, terör suçları, cinsel suçlar ve organize suçlar gibi ağır suçların kapsam dışında tutulacağı belirtiliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ