BAKSİFED yönetim kurulu üyeleri, kentteki bir otelde düzenlenen toplantıda gazetecilerle bir araya geldi. BAKSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz, toplantıda yaptığı açıklamada, Antalya, Burdur ve Isparta'da iş dünyasının sorunlarını çözümsel olarak yaklaşan federasyon anlayışıyla çalışmalar yürüteceklerini anlattı. Federasyon olarak 19 kişilik heyetle Ankara'ya giderek 3 kentin milletvekilleriyle siyasi parti temsilcileriyle görüştüklerini ifade eden Cengiz, sorunları ve taleplerini ilettiklerini söyledi.

Ülke turizmine ve ekonomisine katı sağlayan Antalya'nın turizm bütçesinden yeterince pay almadığını dile getiren Cengiz, kenti diğer illere bağlayan karayolu ulaşımının yetersizliği ve demiryolu ulaşımının olmamasından yakındı. Hızla gelişen Antalya'ya merkezi yönetimden destek talep ettiklerini kaydeden Cengiz, iktidar- muhalefet ayrımı yapılmadan Antalya, Burdur ve Isparta için daha aktif çalışmalar yürütülmesi gerektiğini görüşmelerinde anlattıklarını söyledi. Cengiz, taleplerini ve bu kentler için yapılması gereken yatırımları rapor halinde sunacaklarını kaydetti.

EN BÜYÜK SORUN SU

Antalya'nın en büyük sorununun su olduğuna dikkati çeken Çetin, Burdur, Isparta ile Antalya'nın bazı bölgelerinde yanlış tarım ve hayvancılık uygulamalarıyla kuraklığın arttığına dikkati çekti. Çetin, "Su, Antalya için çok kıymetli. Manavgat barajına gelen su en kaliteli su. Barajın altına inen ve denize her gün dökülen su, aynı nitelikte değil. Daha önce görüşmelerde o suyun bu havzanın tamamına yetecek kalitede olduğunu öğrendik. O suyun 2 yıl sonra yapılacak yeni ihalesini takip edelim ve yararlı kısmının kamu yararına kullanılması için görüşelim. Memleketin nimetinden bu memlekette yaşayanlar faydalansın. Antalya'nın suyu, Antalya Burdur ve Isparta'ya yetecek kalitede, bu suyu doğru kullanalım" diye konuştu.

Isparta bölgesinde tarımla uğraşanların sayısının azaldığına dikkati çeken Çetin, kentlerde Güneş Enerji Sistemleri (GES) yapımının daha kontrollü gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Burdur Gölü'ndeki kuraklığa dikkati çeken Cengiz, göl alanının tarım arazisi yapılmasının planlandığını belirtti. Bu alanın tarım arazisi olarak kullanılmaması gerektiğini kaydeden Cengiz, kuruyan gölün üzerinde hayvancılık uygulamasına da son verilmesi gerektiğini anlattı.

Yabancılara verilen oturma izni sayısının yıl sonunda artacağını öngördüklerini dile getiren Cengiz, geçen sene oluşan fahiş kira ücretleriyle tekrar karşı karşıya gelinebileceğini ifade etti. Antalya'nın Türkiye'nin her ilinden ve farklı ülkelerden göç alan kente dönüştüğünü vurgulayan Cengiz, kente gelen göçe tedbir alınmasını önerdi. Cengiz, turizmcilerin ödediği konaklama vergisinin alt yapı çalışmaları yapılması şartıyla yerel yönetimlere verilmesi gerektiğini dile getirdi. Turizmde sürdürülebilirlik için belediyelerin, ilçe belediyelerin koordineli çalışması gerektiğini anlatan Cengiz, alternatif turizm ve turizm çeşitliliğiyle faaliyetlerin 12 aya çıkarılması için planlama yapılmasını talep etti.

İş dünyasında ve sanayi sektöründe eğitim ve aranan eleman sorununun çözülmesi gerektiğini belirten Cengiz. "Mavi yakalıların maaş düzeyi beyaz yakalıları geçmiş durumda. Fazla maaş alsınlar ama teknik okulların, turizm liselerinin artırılıp, öğrencinin nitelikli aranan eleman olması gerekiyor. Şu anda yerli personel bir orana kadar mecbur, devamında kısıtlı sayıda stajyer var, kalan kısmı da farklı ülke vatandaşlarından tamamlanıyor. Bu da 2 gün sonra konaklama sorunuyla karşı karşıya bırakacak" diye konuştu

Antalya Havalimanı'nın 80 milyon yolcu kapasitesine artırılmasına yönelik çalışmaları anlatan Cengiz, "İstanbul Havalimanı dünyanın önemli havalimanlarından. Stratejik planlama yapılmalı. Olası İstanbul depreminde Antalya Havalimanı alternatif olarak planlanıyor. Antalya'da güzel bir çalışma var. Mevcut alan içerisinde kapasite 2 katına çıkarılıyor. Antalya Havalimanı'na karayolu ulaşımının artırılması gerekiyor" dedi.

Kaynak: DHA