Balıkesir Dönüşüm Kongresi başladı. Avlu Kongre ve Kültür Merkezi'nde 2 gün sürecek olan kongrenin ilk gününde; yerel seçimlerin ardından deprem risk analizinin ve dönüşümün nasıl olması gerektiğini belirlemek için akademisyenler, bilim insanları, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlardan oluşan bin 500'e yakın gönüllü, şehrin temel sorunlarını masaya yatırarak ortak bir akılla çözümler üretmek için katılım sağladı. 2 gün boyunca birçok farklı başlıkta toplam 10 oturumun yapılacağı ve 10 farklı çalışma grubunda ise kentin temel sorunlarına yönelik çözüm önerilerinin konuşulacağı 'Balıkesir Dönüşüm Kongresi' açılış konuşmalarıyla başladı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Akın, "Dönüşüm hayatın en temel gerçeğidir. Evrende hiçbir şey durmaz, her şey dönüşür. Kentler de dönüşür. Ancak kentsel dönüşüm binalara kat çıkmak değildir, daha fazla beton değildir. Çünkü kentsel dönüşüm aslında; refahtır, huzurdur, özgürlüktür. 75 yıldan sonra büyük bir siyasi dönüşüm yaşayan, bana göre dünyanın en güzel şehri Balıkesir'de, siyasi dönüşümü kentsel zihniyet dönüşümüne evirmek için bir aradayız. Bir tırtılın, bir kelebeğe dönüşmesi mümkün olduğu için biz de dönüşüm kongremizi dönüşümün simgesi kelebekle görselleştirdik" ifadelerini kullandı.
'BALIKESİR'İN GELECEĞİNE BİR TUĞLAYI DA SİZ KOYACAKSINIZ'
Akın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kongre, kentimizin stratejik yol haritasını ve kalkınma planını belirlemede önemli bir adım olacak. Ortak akıl yürütecek ve fikir alışverişi yapacağız. 'Yeni Bir Balıkesir Vizyonu'nu hep birlikte ortaya koyacağız. Belediyeler artık sadece; yol, su, altyapı, imar ve planlama gibi klasik hizmetlerle sınırlı olmadığı; kentleri kalkındırmanın ve yaşam kalitesini artırmanın da belediyelerin asli görevi olduğu bir dönemin içindeyiz. Belirlediğimiz bu hedefler doğrultusunda siyaset yapmadan, en büyük siyaseti tüm Balıkesir'i kucaklayarak 1 Nisan'dan itibaren kimseyi ayırmadan çalışmaya başladık. Demokratik ve katılımcı bir yönetim anlayışımızın belki de ilk ve en önemli adımı olarak Balıkesir Dönüşüm Kongremizde, Balıkesir'imizin geleceğine yön vermek için siz kıymetli aileme diyorum ki: 31 Mart'ta oyunuzu verdiniz ve bizi bu kıymetli göreve getirdiniz. Buyurun şimdi; 'söz sizde'dir. Balıkesir'in geleceğine bir tuğlayı da siz koyacaksınız."
'DÖNÜŞÜM ÇOK YÖNLÜ OLACAK'
Balıkesir'de, dönüşüm için iki temel konunun önemli olduğunu ifade eden CHP Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, "Birincisi; tarımla sanayiyi iç içe geçirmiş olan Balıkesir'de, aile tipi işletmeciliğin yanında endüstriyel tarım işletmeciliği konusunda bazı konu başlıkların üzerinde durulmalı. Aile tipi işletmelerin; korunması, güçlendirilmesi ve geliştirilmesi konusunda alınması gereken önlem ve tedbirler çok değerli. Bir diğer konu da deprem raporları sonucunda ortaya çıkan kentlerin sadece binadan ibaret olmadığı, yaşanma merkezi olduğu anlayışına sahip olmamız gerekiyor. Bu nedenle deprem odaklı dönüşüm programlarının tamamında riskli yapılar ortadan kalkmalıdır. Bu yüzden dijital dönüşümlerin de yerel yönetimler tarafından gündeme alınması gerekiyor. Balıkesir'imizde; hem mekansal planlama hem riskli yapıların dönüştürülmesi hem de tarımsal üretimi çağın ötesine çıkaracak bir Ar-Ge ve dijital dönüşüm olacak. Üretim kapasitelerinin artırıldığı hayvancılık ve tarımın birlikte büyüdüğü Balıkesir'imizin sadece kendisini değil; bütün ülkemizi ve dünyayı besleyen bir büyük merkeze dönüşeceğine yürekten inanıyorum" dedi.
Bilimin ışığı ve ortak akılla oluşturulan her çalışmanın geleceğe uzanan aydınlık bir yol olduğunu söyleyen Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu ise "Balıkesir Dönüşüm Kongresi'nde ortaya konulacak fikirler ve bu fikirlerin hayata geçirilmesi konusunda kurumlarımız hassasiyet göstermeli. Ülkemizin ve şehrimizin önünü açacak bu dönüşüm kongremizin gelecek hedeflerimize de yön vereceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.