Lübnan'daki patlayan cihazlar Macar çıktı: Budapeşte’deki ofis aylardır boş! Lübnan'daki patlayan cihazlar Macar çıktı: Budapeşte’deki ofis aylardır boş!

Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre Dışişleri Danışmanı Hossain, konuyla ilgili basın toplantısında Myanmar'ın Arakan eyaletindeki çatışmalardan kaçan yaklaşık 8000 Arakanlı Müslüman'ın Bangladeş'e girdiğini söyledi.

Daha fazla mülteciye insani barınma sağlama kapasitesine sahip olmadıklarını dile getiren Hossain, artık Bangladeş'te daha fazla Arakanlı Müslüman'a ev sahipliği yapamayacaklarını aktardı. Hossain, ülkenin Myanmar sınırının geçişlere kapalı tutulduğunu ancak sınırı tamamen güvence altına almanın zor olduğunu ifade etti.

Arakanlı Müslümanların geri dönüşünü kolaylaştırmak için Myanmar'da orduyla çatışan silahlı isyancı gruplardan Arakan Ordusu ile bir iletişim kanalına ihtiyaç olduğunu kaydeden Hossain, ayrıca bu konuda 2-3 gün içerisinde kabinede bir toplantı yapacaklarını bildirdi.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve işyeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı. BM'ye göre Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bini geçti.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Kaynak: AA