Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), yaptığı yeni düzenlemeyle sigorta, reasürans ve emeklilik şirketlerinin 2025 yılı itibarıyla enflasyon muhasebesi uygulamayacağını açıkladı. Bu karar, Türkiye'deki finansal düzenlemelerdeki değişimleri takip eden sektör oyuncuları için önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor.

SEDDK’nın web sitesinden yapılan duyuruda, kamu gözetimi, muhasebe ve denetim standartları alanındaki kurallar gereği bu yıl enflasyon muhasebesi uygulamasının yapılmayacağı bildirildi. Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından yayımlanan 23 Kasım 2023 tarihli duyuruda, finansal tabloların enflasyona göre düzeltilmesine dair bir serbesti tanındığına vurgu yapıldı. Bu düzenleme ile ilgili olarak, TMS 29 gibi muhasebe standartları ile uyumluluk sağlamak adına bazı kurumlar için geçiş tarihleri esnetilebilecek.

Yürürlükteki genelge kaldırıldı

SEDDK açıklamasında, daha önce yürürlükte olan ve sigortacılık sektöründe enflasyon muhasebesi uygulamasına dair düzenlemeleri içeren 2024/10 sayılı genelgenin de kaldırıldığını duyurdu. Bu değişiklik, yeni muhasebe uygulamaları ve raporlama standartları ile ilgili geçiş sürecinde sektöre yön verecek.

Genelge, yayınlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girecek ve yeni düzenlemeler ile ilgili tüm sürecin SEDDK Başkanı tarafından yönetileceği ifade edildi.

Uzmanlar enflasyonu Merkez’den farklı gördü: Fark yine vatandaşı sarsar Uzmanlar enflasyonu Merkez’den farklı gördü: Fark yine vatandaşı sarsar

Bankalar için de benzer bir karar alınmıştı

Önceki günlerde, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) da bankaların 2025 yılı itibarıyla enflasyon muhasebesi uygulamayacaklarını açıklamıştı. Bu iki kurumun benzer kararları, Türkiye'deki finansal sektör üzerindeki etkileri ve işleyişi yeniden şekillendirebilir. Sigorta, emeklilik ve bankacılık sektörlerinin bu karar ile ilgili nasıl bir yol izleyeceği merakla bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ