Merkez Bankası (TCMB), 4 Kasım’da yaptığı Para Politikası Kurulu toplantısında haftalık repo faizini yüzde 19’dan yüzde 35’e çıkardı. Bu karar, piyasalarda beklenenden daha yüksek bir faiz artırımı olarak değerlendirildi. TCMB, faiz artırımının gerekçesinde, “Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen arz ve talep yönlü unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek para politikası araçları etkin bir şekilde kullanılmaya devam edilecektir.” ifadesini kullandı.
Kur korumalı mevduat azaltma çağrısı
TCMB, faiz artırımının yanı sıra bankalara kur korumalı mevduat azaltma çağrısı da yaptı. Kur korumalı mevduat, TL mevduatın döviz kuru üzerinden değerlendirildiği bir ürün. Bu ürün, TL’nin değer kaybetmesi durumunda mevduat sahiplerine ek getiri sağlıyor. Ancak, bu ürünün yaygınlaşması TL’nin değer kaybını tetikleyebiliyor. TCMB, bu ürünün TL mevduatın yüzde 15’ini aştığını belirterek, bankalardan bu oranı yüzde 5’e indirmelerini istedi.
TL mevduat faizlerinde rekor seviye
TCMB’nin faiz artırımı ve kur korumalı mevduat azaltma çağrısı sonrası bankalar TL mevduat faizlerini yükseltti. TCMB verilerine göre, 10 Kasım haftasında 3 aya kadar vadeli mevduatlarda ortalama faiz yüzde 45,90 olarak kayıtlara geçti. Bu oran, Ekim ayında yüzde 62 olan resmi enflasyonun çok üzerinde bir getiri sağlıyor. Bankacılık sektöründeki toplam mevduat (bankalararası dahil), 10 Kasım ile biten haftada 102 milyar 309 milyon 105 bin lira artarak 14 trilyon 361 milyar 458 milyon 837 bin liraya yükseldi. Aynı dönemde bankalardaki TL cinsi mevduat yüzde 1,40 artışla 8 trilyon 131 milyar 388 milyon 890 bin TL oldu. Yabancı para (YP) cinsinden mevduat ise, yüzde 0,30 yükselerek 5 trilyon 627 milyar 272 milyon 183 bin liraya yükseldi.