İletişim Başkanlığı’na bağlı olarak çalışan Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü, faaliyet gösterdiği büyükşehirlerdeki 28 şubesinin 13’ünü kapatma kararı aldı. Bu kararın ardında azalan ilan potansiyeli ve tasarruf tedbirleri yatıyor. Kurum, resmi kurumların ilanlarını yayın kuruluşlarından komisyon alarak gazete ve internet sitelerinde yayınlanmasını sağlıyordu. Ancak son yıllarda yaşanan ilan potansiyelindeki azalma, kurumun bu şubeleri kapatma kararı almasına neden oldu.
KAPATILAN ŞUBELER VE ETKİLERİ
Basın İlan Kurumu, Kocaeli, Sakarya, Eskişehir, Balıkesir, Manisa, Aydın, Muğla, Denizli, Mersin, Kayseri, Şanlıurfa, Çorum ve Ordu illerindeki şube müdürlüklerini kapattığını duyurdu. Bu kapatma işlemi, şube müdürlüklerinde çalışan yaklaşık 100 personelin en yakın şubelere nakledilmesiyle sonuçlandı. Yaklaşık 400 personel bulunan kurumda, kapatılan şubelerdeki bazı personelin yaş ve çalışma gününü doldurması sebebiyle emeklilik dilekçeleri verdikleri öğrenildi.
YENİ YAPILANMA VE DEVAM EDEN HİZMETLER
Son yapılanmaya göre basın ilan alan mevkûteler İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana, Gaziantep, Konya, Samsun, Trabzon, Diyarbakır, Erzurum, Malatya, Van ve Tekirdağ şubelerine bağlı olarak ilan almayı sürdürecekler. Bu şubeler, kapatılan şubelerin görevlerini devralarak basın ilan hizmetlerini sürdürecekler.
İLAN YAYINCILIĞI VE GELECEĞİ
Basın İlan Kurumu'nun aldığı bu karar, ilan yayıncılığı sektöründeki dönüşümün bir parçası olarak görülüyor. İlan potansiyelinin azalması ve tasarruf tedbirleri gibi faktörler, kurumların daha verimli çalışabilmesi adına yeniden yapılanmaları zorunlu kılıyor. Bu bağlamda, Basın İlan Kurumu'nun attığı adımlar, diğer benzer kurumlar için de örnek teşkil edebilir.