İzmir’in Konak ilçesinde yer alan Basmane Çukuru, yalnızca ekonomik değer taşıyan bir alan olmayıp, aynı zamanda İzmir’in tarihi kimliğinin ayrılmaz bir parçasıdır. Kültürpark ile bütünleşen bu alan, kentin önemli bir kültürel ve toplumsal değerini temsil etmektedir. Avukatlar Özay ve Ülkü, Basmane Çukuru’nun, İzmir halkının görüşleri alınarak ve kentin bütüncül yapısına uygun şekilde planlanması gerektiğini vurgulamaktadır.
Cemil Tugay’ın Teklifi ve Tepkiler
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Basmane Çukuru’ndaki belediye hisselerinin TMSF’ye devri karşılığında, belediye binasının yeniden inşa edilmesini önerdi. Ancak bu öneri, kent bileşenlerinin görüşleri alınmadan duyuruldu. Özay ve Ülkü, bu durumu kent halkının haklarına zarar verme olarak değerlendirdiler. Özellikle kentin tarihi ve kültürel dokusunun göz ardı edilmesinin, İzmir’in geleceği için olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirttiler.
1997’DEN BUGÜNE ÇÖZÜMSÜZLÜK
“Basmane Çukuru” tartışmalarının 1997’ye kadar uzandığını hatırlatan avukatlar, bu sürecin İzmir’deki tüm belediye başkanlarının kişisel yaklaşımları nedeniyle çözümsüz kaldığını dile getirdi. Bu alan, İzmir’in tarihi meydanı Basmane’nin bir parçasıdır ve kent kimliğinin ayrılmaz bir öğesidir. Ancak bugüne kadar kent bileşenlerinin görüşleri dikkate alınmadan planlama yapılmaya çalışılmıştır” diyerek kent yararının göz ardı edilmesine tepki gösterdiler.
Avukatlar Özay ve Ülkü, Cemil Tugay’ın açıklamalarını hem kamuoyu hem de yargı nezdinde denetlenmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TMSF’ye resmi başvuruda bulunduklarını açıkladı. Özay ve Ülkü, bu başvurunun aynı zamanda İzmir halkını ve ilgili meslek örgütlerini harekete geçirmeyi amaçladığını ifade etti.
HİÇBİR BİLGİ PAYLAŞILMADI
Öte yandan Kültürpark Platformu konu hakkında yaptığı açıklamada, şunları belirtti: “İzmir’in kent gündeminde yıllardır ‘Basmane Çukuru’ olarak bilinen ve bugün doldurularak kapatılmış olan alan, İzmir kent gündemine bu kez de ‘takas’ gibi akla hayale sığmayacak bir şekilde oturdu. Turizm, ticaret, otel, ofis ve konut gibi birçok kullanımı içinde barındıran, çeşitli kule projeleri basında yer alırken ne bizlerin ne akademik meslek odalarının ne de kentli ile hiçbir bilgi paylaşılmadı. Her şey kapalı kapılar arkasında sürüyor. İlk günden bu yana talebimiz olan parkın korunarak yaşatılması ve ‘Basmane Çukuru’ bölgesinin, en üst düzeyde kamu yararı gözetilerek, tekrar kamuya kazandırılmasına ilişkin talebimiz devam ediyor. Sayın Başkan’a ve takas önerisini onaylayan Meclis üyelerine; ‘sermayenin açgözlü, yağmacı şirketlerine; meşruluğu tartışmalı, altyapısı olmayan, kentin silueti ve tarihi değerlerine vereceği zararları bariz olan; AVM-iş merkezi–konut–otel gibi unsurları içeren, böyle bir yapıyı, belediye binasının yapılması karşılığında onaylamayı içinize nasıl sindirebiliyorsunuz?’ diye sormak istiyoruz.”