Ankara'da, duruşma sırasında mahkeme heyetinin başkanının ve üye hakiminin başörtülü olmasını laikliğe aykırı bulduğunu iddia eden avukat Alperen Demirdiş hakkında dava açıldı. Savcılık, Demirdiş'in bu davranışının "görevi kötüye kullanma" ve "halkın bir kesiminin dini değerlerini aşağılama" suçlarını oluşturduğunu belirtti.
Olay Nasıl Gelişti?
Olay, 14 Mayıs'ta Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen bir duruşmada meydana geldi. Uyuşturucu madde ticareti suçlamasıyla tutuklu bulunan sanığın avukatı Alperen Demirdiş, duruşma sırasında Türkiye Cumhuriyeti'nin laik bir hukuk devleti olduğunu belirterek, mahkeme başkanının ve üye hakimin dini simge olan başörtüsü ile görev yapamayacağını ileri sürdü. Demirdiş, bu gerekçeyle reddihakim talebinde bulundu.
Savcılık İddianamesi ve Hukuki Süreç
Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı, avukat Demirdiş'in duruşma sırasında kullandığı ifadelerin, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nda düzenlenen "hakimin bakamayacağı haller" ve "hakimin reddi" ile ilgili hükümlere uymadığına dikkat çekti. İddianamede, hakimin başörtü takmasının, kanunlarda belirtilen hakimin görev yapamayacağı durumlar arasında yer almadığı vurgulandı.
Savcılık, Demirdiş'in, mahkeme başkanı ve üye hakimi başörtülü olmaları nedeniyle görevden men etmeye çalışmasının, "görevi kötüye kullanma" suçunu oluşturduğunu belirterek, avukatın 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası almasını talep etti. Ayrıca, Demirdiş'in halkın bir kesiminin dini değerlerini aşağıladığı gerekçesiyle de 6 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.