9 Eylül Gazetesi'nden Fevzi Efe Sekitmez'in haberine göre/ Resmi Gazete'de yayımlanan 31 Ağustos tarhili kararda, “İzmir İli Bayraklı İlçesinde bulunan ve ekli krokiler ile listelerde sınır ve koordinatları gösterilen alanların orman sınırları dışına çıkartılmasına karar verilmiştir" denildi.

Orman sınırlarının dışına çıkartılan alanın daha önce İzmir'de 2020 yılında gerçekleşen depremin ardından deprem konutları yapılmak üzere TOKİ'ye verilmeye çalışıldığı ancak mahkemenin yürütmeyi durdruma kararı verdiği ifade edildi. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen hukuksuz bir şekilde inşaatı devam konutların bulunduğu alan ve yangından etkilenen 90 hektarlık alan da dahil olmak üzere Bayraklı Mahallesi'nde yeniden ormanlık alanlar gözden çıkartıldı.

Yeni Ankara Adalet Sarayı'nın temeli atıldı Yeni Ankara Adalet Sarayı'nın temeli atıldı

MAHKEME DUR DEDİ TOKİ DEVAM ETTİ

Yürütmeyi durdurma kararına rağmen bölgede 3 bin konutun yapılmasının hukuksuz olduğunu belirten Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu'ndan yaplan açıklamada, "Bayraklı'daki bu bölge 25 Kasım 2020 tarihinde ormanlık alan dışına çıkartıldı. Orman dışına çıkarılan alan 370 hektarlık bir alandı. Bu alan, 30 Ekim'deki depremin ardından konut üretimi amacıyla orman dışına çıkarıldı. Sonrasında bu karara karşı dava açıldı ve süreç devam ederken, 18 Ocak 2023 tarihinde Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak TOKİ boşluk oluşmaması için süreç devam ederken bölgeye konut yapmaya başladı. Ayrıca esas alınan kararda alana bin konut yapılması öngörülürken, orman dışına çıkarılan yerin 7 bin konutluk olması planlandı ve yaklaşık 2 bin 300 bina ile 3 bin konut yapıldı" denildi.

'YANAN ALANLAR İMARA AÇILAMAZ'


Orman satatüsünden çıkartılan alanda yangından etkilenen 90 hektarlık bir bölgenin de bulunduğunu söyleyen TMMOB şu şekilde açıklama yaptı: 


"TOKİ bölgede şu ana kadar 3 bin konut  zaten tamamladı. Ardından minareyi kılıfına uydurmak için de alan tekrardan 31 Ağustos tarihli bir kararla orman statüsünden çıkartıldı. Bu durum, yasaları uygun hale getirmek, eğip bükmekten başk bir şey değildi. Ayrıca bölgede geçtiğimiz günlerde başlayan ve ciğerimizi yakan yangınlardan etkilnen 90 hektarlık bir alan da bulunmakta. Yasaya göre, yangın sonrası orman alanlarının imara açılması yasaktır. Yeni bir süreç başladığı için bu konuyu sivil toplum örgütleri ve TMMOB olarak yeniden dava konusu yapacağız.Mahkeme kararı uygulansa da, daha önce mahkeme kararına rağmen çalışmalar devam etmişti. Bu durumda, mahkeme kararı uygulansa da yapılaşma devam edebilir. Mahkeme durdurma kararı alabilir, ancak bu durumda yapılaşma durmayabilir."

Kaynak: Haber Merkezi