Ramazan Bayramı’nın gelmesiyle birlikte, bayramda oruç tutmanın caiz olup olmadığı konusu merak konusu olmuştur. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan alınan bilgiye göre, bayram günlerinde oruç tutmak yasaktır. Ramazan Bayramı’nın ilk günü ve Kurban Bayramı’nın dört günü boyunca oruç tutmak tahrîmen mekruhtur. Bu durum, bayram günlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olmasından kaynaklanmaktadır.
Ramazan Bayramı ve Oruç
Ramazan Bayramı, bir ay boyunca Allah için tutulan orucun ardından verilen bir “genel iftar ziyafeti” olarak kabul edilir ve bu nedenle ona “Fıtır Bayramı (İftar Bayramı)” denir. Ramazan Bayramı’nın ilk günü, bir aylık Ramazan orucunun iftarı anlamına gelir. Böyle toplu iftar gününde oruçlu olmak, Allah’ın sembolik ziyafetine katılmamak anlamına gelir ki, bu durum hoş karşılanmaz.
Kurban Bayramı ve Oruç
Kurban Bayramı günleri de ziyafet günleridir. Hz. Peygamber (s.a.s.), teşrik günlerinin yeme, içme ve Allah’ı anma günleri olduğunu belirtmiştir.
Şevval Ayı Orucu Ne Zaman Tutulur, Fazileti Nedir?
Ramazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204 [1164]) buyurmuştur.