İç güvenlik alanında yapılan yeni düzenlemeleri içeren kanun teklifi ile çarşı ve mahalle bekçilerine tanınan yetkiler genişletildi. Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda düzenlenen teklif, çarşı ve mahalle bekçilerinin görev kapsamını ve yetkilerini yeniden tanımlayarak güvenlik alanında daha etkili bir rol üstlenmelerini hedefliyor.

Amir ve üstlere eleştiri disiplin suçu sayılacak

Yeni düzenlemeye göre, amir ve üstleri hakkında görev sırasında veya dışında, hiyerarşik düzeni bozacak şekilde olumsuz ifadelerde bulunan bekçilere disiplin cezası verilecek. Amirlerin otoritesini zedeleyici veya kurumun düzenini bozacak söz ve yazılar, cezai işlem görecek davranışlar arasında yer alacak. Bu kapsamda, disiplin kuralları sıkılaştırılarak, güvenlik birimlerinde hiyerarşik düzenin korunması amaçlanıyor.

Bostanlı'da yangın paniği! Tekne alev aldı Bostanlı'da yangın paniği! Tekne alev aldı

Bekçilerin önleyici görevleri ve yetkileri artırılıyor

Anayasa Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda çarşı ve mahalle bekçilerine yönelik önleyici ve koruyucu yetkiler yeniden tanımlandı. Bu kapsamda bekçiler, görev bölgelerinde bulunan konut, işyeri ve araçların güvenliğini sağlama sorumluluğuna sahip olacak. Görev saatleri içerisinde bölgelerinde tespit ettikleri kabahat türündeki fiilleri önleme ve genel kolluk birimlerine bildirme yetkileri de genişletilen görevler arasında yer alıyor.

Bekçilere durdurma ve dıştan kontrol yetkisi

Düzenlemeyle birlikte, çarşı ve mahalle bekçilerine durdurma ve dıştan kontrol yetkisi tanınıyor. Buna göre, bekçilerin şüphe durumunda durdurdukları kişilerin üzerinde veya araçlarda silah ya da tehlike oluşturabilecek eşyaların bulunduğuna dair yeterli şüphe varsa, kişilerin üzerini el ile dıştan yoklama suretiyle kontrol edebilecekler. Araçlarda ise yalnızca dışarıdan görülebilen bölümleri inceleyebilecekler. Ancak, kıyafet çıkarma veya aracın kapalı bölümlerini açtırma yetkisi bekçilere tanınmadı.

Bekçilerin haftalık çalışma süresi esnek hale getiriliyor

Çarşı ve mahalle bekçileri, olağan koşullarda haftada 40 saat çalışacak şekilde düzenlenmiş durumda. Ancak, personel yetersizliği veya görevin gerektirdiği durumlar gibi nedenlerle valinin onayıyla çalışma süresi 56 saate kadar çıkartılabilecek. Ayrıca, fazla çalışılan saatler, iş yükünün azalması durumunda bekçilerin dinlenme süresine eklenerek telafi edilecek.

Olağanüstü durumlarda bekçilere ek çalışma süresi

Bekçiler, olağanüstü hal, terör olayları, toplumsal olaylar, doğal afetler ve salgın hastalıklar gibi durumlarda, güvenlik veya kamu düzenini etkileyen zorunlulukların ortaya çıkması halinde ek mesai yapabilecekler. Bu durumda Bakan onayıyla, bekçilerin belirtilen çalışma saatlerinin dışında görevlendirilmeleri mümkün olacak. Bu düzenleme, bekçilerin acil durumlarda etkin bir şekilde sahada görev almasını sağlamayı amaçlıyor.

Kaynak: AA