İstanbul’da son günlerde hava durumu tahminleri, kar yağışı bekleyen vatandaşları heyecanlandırmıştı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AKOM, İstanbul’un bazı bölgelerinde 10 ile 20 santimetre arasında kar kalınlığı oluşabileceğini duyurmuştu. Ancak, beklenen kar yağışı, yüksek kesimler dışında gerçekleşmedi.
Kar yağışının neden olmadığını, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, AA muhabirine açıkladı. Tek, kar yağışının tahmin edilmesinde kullanılan atmosfer modelleri, sıcaklık, deniz suyu sıcaklığı ve ısı adası etkisi gibi faktörleri değerlendirdi.
Atmosfer Modelleri Yetersiz Kaldı
Tek, kar yağışının tahmin edilmesinde genelde atmosfer modellerinden yararlanıldığını belirtti. Bu modellerin sonuçlarının herkes tarafından rahatlıkla erişilebildiğini söyleyen Tek, “Bu modeller üzerine yapılan yorumlar var. Ayrıca Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı tahminler var. Tabii geçtiğimiz tahminler içerisinde yer yer, ara ara kar yağışları verildi. Özellikle İstanbul merkezini kar yağışı alamadı. Bunun sebeplerinden bir tanesi atmosfer modellerinde özellikle yüksek çözünürlüklü olmayan verilerle bazı tahminlerin yapılmış olması. Onun için de daha detaylı bölgesel tahminlerin daha yüksek çözünürlüklü bölgesel tahminlerin yapılması gerekiyor.” dedi.
Sıcaklık ve Deniz Suyu Sıcaklığı Kar Yağışını Engelleyen Faktörler
Tek, kar yağışının olması için sıcaklığın çok önemli bir faktör olduğunu vurguladı. Tek, “Sıcaklığın en son gelen hava sistemlerine baktığımızda İstanbul için bahsediyorum eksi 1 ile 4-5 derece arasında değiştiğini görüyoruz. Bu aslında çok kritik bir seviye. Sıcaklık sıfırın altına düşmeye başladığında zaten kar yağışı olağan olarak düşmeye başlıyor. Ama bu 2-3 derecelik sıcaklık payındaki yanılmalar yağışın şeklini değiştiriyor. Sıcaklık 3-4 derecelerde olmaya başlayınca yağışın şekli zaten yağmur, karla karışık yağmur şeklinde sürüyor. Bu sıcaklık tahminindeki handikaplar tahminleri de biraz daha güçleştiriyor, zorlaştırıyor. O yüzden de bazen hatalar ortaya çıkabiliyor.” diye konuştu.
Tek, ayrıca İstanbul’da deniz suyu sıcaklığının da kar yağışını etkileyen bir diğer faktör olduğunu ifade etti. Tek, “Tahmin modellerinden elde edilen sonuçlarla birlikte, bunun yanında yorumlar da var ama beraberinde özellikle İstanbul’da deniz suyu sıcaklıkları bu kar yağışının olmamasında çok etkin. İstanbul’da kar yağışının olması için deniz suyu sıcaklıklarının 8 derecelere kadar inmesi gerekiyor. Bugünlerde İstanbul’da deniz suyu sıcaklıkları 10 ile 11 dereceler arasında değişiyor. Merkezin tabii ki ısı adası etkisi var. Bununla birlikte sıcaklıkları biraz daha yumuşatıyor ve o eksi değerlere düşmesini engelliyor.” şeklinde konuştu.